Pasar al contenido principal
Catalunya Religió

(Bosco Global) El Centre de Formació Professional Don Bosco de Tamba i Bosco Global, de la mà de l'ONG Vols, han finalitzat un projecte de formació en agroecologia per a joves de Tambacounda, al Senegal.

El projecte 'Conreant les capacitats dels joves. Formació en Agroecologia', gràcies al finançament del Fons Menorquí de Cooperació, ha incidit principalment en la millora de capacitats i coneixement d’horticultura de les dones i la joventut, alhora que ha adequat 10 parcel·les per al conreu, millorant la seva situació econòmica i la seva sobirania alimentària. Un projecte que Bosco Global ha descrit com “un èxit”.

Bosco Global explica que, gràcies a aquest projecte, 10 joves i el seu entorn familiar han rebut la capacitació tècnica en horticultura ecològica; s'han recuperat 5 hectàrees de sòl per a la producció agrícola; s'han instal·lat sistemes d'irrigació sostenibles als horts a treballar; l'hort del centre de formació funciona i genera beneficis; i s'ha comunicat i divulgat l'experiència entre altres entitats locals que treballen per a la inserció labora de la joventut.

El centre de formació ha estat testimoni dels tallers que han posat a l’abast de famílies del barri les eines necessàries per treballar la terra i augmentar la producció d’una manera més ecològica i sostenible, a través de tècniques de fertilització ecològiques. Per aconseguir els objectius del projecte s’han dut a terme, a més, diverses activitats, en les quals han participat dones, joves i persones adultes de la comunitat.

Des de l’entitat valoren molt positivament els resultats aconseguits amb la implementació del projecte, així com la col·laboració, professional i fluida, amb el Centre de Formació Professional Don Bosco Tamba i el Fons Menorquí de Cooperació.

El context a Tambacounda

La situació d’empobriment a la regió de Tambacounda és cada vegada més greu i això està obligant a la migració de gran part de la població, sobretot de joves, que tracten de millorar la seva situació i la de les seves famílies. Un dels motors econòmics principals és l’agricultura, però l’augment de temperatures, l’escassetat de pluges i la falta d’infraestructures per poder conservar l’aigua i regar adequadament, unit a l’empobriment del sòl per l’ús incontrolat de químics, està provocant una important falta d’ingressos i fins i tot escassetat d’aliments en moltes famílies.

En aquest sentit, el projecte s’ha gestat amb vocació de ser model d’actuació per a altres organitzacions que desitgin treballar en la mateixa línia. Des de Bosco Global esperen que pugui ser “una petita llavor que es pugui sembrar en altres llocs de Tambacounda”.

Institucions

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.