Pasar al contenido principal
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Museu Episcopal de Vic) Oriol Picas i Riera és el nou director del Museu Episcopal de Vic, en substitució de Josep Maria Riba, qui ha estat al capdavant del MEV durant disset anys. Picas, que s’ha presentat als mitjans aquest dijous, ha assegurat que ha acceptat el repte de dirigir el Museu Episcopal de Vic (MEV) perquè creu que pot aportar “en el treball de projecció del museu en tots els seus àmbits”, reforçant el seu paper com un dels motors culturals de la ciutat i de la Catalunya Central.

Després d’agrair el nomenament que aquest dimarts va fer la Junta de Govern del MEV, el nou director ha dit en la seva presentació que tot el que fa el MEV ha de ser significatiu culturalment i socialment: incrementar i diversificar la difusió i l’acció educativatant dins dels seus murs (amb les exposicions, les activitats als diferents col·lectius i perfils de públics) com fora murs, especialment amb serveis i produccions digitals; la interacció amb la societat i les seves comunitats” perquè un museu al segle XXI “va molt més enllà de tenir una col·lecció molt potent” com la del MEV, un museu que per “història, evolució i posicionament” és, ara mateix, una referència al país.

El nou director del MEV creu que cal continuar l’aposta iniciada amb el Pla Estratègic de ser l’equipament de referència en art medieval. Entre els objectius d’aquesta projecció hi ha la de consolidar aliances internacionals com la que ja s’ha establert a través de la Xarxa de Museus d’Art Medieval d’Europa o en l’àmbit nacional donant-lo a conèixer a més públic, fent un treball en xarxa i aprofitant “tot el potencial que té una ciutat que és important com a pol cultural amb una universitat o grans institucions culturals com el teatre Auditori de l’Atlàntida, ACVic, i el mateix bisbat de Vic que, a més del museu compta amb monuments com la catedral i amb l’Arxiu Episcopal.

Picas també ha destacat la professionalitat de l’equip del MEV, un fet que és molt valorat en el sector museístic i s’ha compromès a treballar perquè la institució pugui millorar el finançament i adaptar-se a reptes com el d’implicar el museu en els reptes de desenvolupament sostenible, com fent-lo eficient energèticament, reduint dràsticament la producció de residus o promovent l’economia circular.

Valoració positiva de Josep Maria Riba, director els darrers disset anys

Picas substitueix en el càrrec a Josep Maria Riba que ocupava el càrrec des del 21 de desembre del 2004. Tot i que el seu mandat vencia el setembre de 2022, el fins ara director va demanar al bisbe de Vic, Romà Casanova, president de la Junta de Govern del MEV, accelerar al seu relleu per la dificultat de combinar la direcció del museu amb el càrrec de vicari general del Bisbat de Vic, pel qual va ser nomenat el febrer d’aquest any. Riba s’ha mostrat “alleugeritde passar el testimoni a un perfil de director que “s’ajusta molt al que ara necessita la institució i que ha estat escollit entre una dotzena de noms. Riba es mostrava content per l’evolució del museu en la seva etapa on “el MEV s’ha anat projectant i adaptant per convertir el museu en una referència i obert a tots els àmbits de la societat.

Oriol Picas i Riera

Oriol Picas i Riera (Barcelona, 1958) és gestor i planificador cultural. Llicenciat en Història de l’Art per la Universitat de Barcelona i postgrau en Gestió i Polítiques Culturals, va iniciar la seva activitat professional en la promoció de les arts escèniques, la música i les arts visuals en el món local. Posteriorment ha centrat la seva activitat en la planificació i gestió dels equipaments culturals on ha estat autor de recerques i treballs tècnics sobre aspectes com la programació d’activitats, la necessitat de recursos, o els plans estratègics i contractes programa.

Des del 2012, ha focalitzat aquesta activitat en el sector dels museus, especialment amb la renovació i expansió de les xarxes territorials de museus, la definició del Sistema de Museus de Catalunya o la direcció tècnica del Pla de Museus de Catalunya. Picas resideix a la comarca d’Osona i ja va participar en projectes culturals anteriorment com a coordinador tècnic de la QUAM i en actes i activitats del Mercat de la Música Viva de Vic.

Un dels seus centres d’interès, tant en l’àmbit professional com fora d’ell, és la governança dels projectes culturals, especialment en la participació àmplia de les persones i dels col·lectius, mitjançant el treball en equip i l’aplicació de metodologies participatives. Aquest fet s’ha plasmat, per exemple, en el Pla de Museus de Catalunya i en el I Fòrum dels Museus de Catalunya.

En el camp de l’activisme cultural va ser un dels impulsors d’H. Associació per a les Arts Contemporànies o de l’entitat musical Associació Messies participatiu.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.