Pasar al contenido principal
Catalunya Religió

(Abadia de Montserrat) Aquest dimecres al matí se celebra l’acte de benedicció del pare Manel Gasch i Hurios com a nou abat del Monestir de Santa Maria de Montserrat. La benedicció té lloc en una data assenyalada, coincidint el 13 d’octubre amb la festivitat dels beats màrtirs de Montserrat i arriba un mes després que Gasch fos escollit com a màxim responsable de la comunitat el 15 de setembre. La celebració es podrà seguir en directe a través de les televisions de la Xarxa de Comunicació Local i també a Montserrat Ràdio i Montserrat TV.

El pare Manuel Nin i Güell, monjo de Montserrat i exarca apostòlic per als catòlics de tradició bizantina de Grècia serà l’encarregat de conferir-li la benedicció. A la cerimònia assisteixen una nodrida participació dels bisbes de Catalunya i un bon nombre de superiors masculins i femenins, benedictins i cistercencs, amb el pare Gregory J. Polan, abat primat de la Confederació Benedictina; i el pare Guillermo Arboleda, abat president de la Congregació Sublacense-Cassinesa. També seran presents el president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès; la delegada del Govern central a Catalunya, Teresa Cunillera; la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró; la directora general d'Afers Religiosos, Yvonne Griley; la presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín; a més de representants del Patronat de la Muntanya de Montserrat, de la societat civil i eclesial vinculats al Monestir.

La celebració anirà precedida, en qualitat d’ofrena musical dels Antics Escolans de Montserrat, d’un ‘Preludi Abacial per a orgue’, obra expressament composta per Andreu Diport (Barcelona 1998) sobre la signatura musical “G-As-C-H” (sol-la bemoll-do-si). Els textos i els cants seran els propis de la Festa dels beats màrtirs, amb intervencions de l’Escolania i la Capella de Música. Les polifonies han estat escollides d’entre el repertori dels Mestres de l’Escolania: Kyrie de la Missa a 6 veus –Narcís Casanova O sacrum conviviumAnselm Ferrer–, O memoriale Joan Cererols–, a més de l’Exultate Deo de P.L. Palestrina.

Anell, mitra i bàcul

El ritu de benedicció comença després de l’Evangeli, quan un dels monjos assistents de l’abat elegit s’adreça al bisbe oficiant i li demana que confereixi la benedicció. Aquest pronuncia l’homilia, al terme de la qual l’elegit fa la promesa de fidelitat al nou ministeri. Després es prostra i l’assemblea canta les Lletanies del sants. El bisbe Manel Nin pronuncia l’extensa Oració de benedicció, que l’elegit escolta agenollat. A continuació rep els distintius del seu nou ministeri: la Regla de sant Benet, l’anell, la mitra i el bàcul; que signifiquen, respectivament, el mestratge, l’amor esponsal per la comunitat, l’autoritat i la missió de pastor. El celebrant acompanya el nou abat a la càtedra, on rep l’abraçada dels bisbes, dels abats i dels monjos de la comunitat de Montserrat.

La missa continuarà llavors, com de costum, amb la Litúrgia de l’Eucaristia. El cant de comunió –com ja ho ha estat el d’introducció– són composició del monjo Jordi-Agustí Piqué, i fan al·lusió als màrtirs.

El nou abat adreçarà una al·locució al poble. Com a comiat, el prelat exarca de Grècia, que en tota la celebració anirà revestit dels ornaments pontificals bizantins, beneeix l’assemblea. En el cant final, el Virolai, pren relleu l’estrofa “Amb vostre nom comença nostra història, i és Montserrat el nostre Sinaí”.

El pare abat Manel Gasch

Manel Gasch i Hurios (Barcelona, 1970) és llicenciat en Dret per la Universitat de Barcelona (1993). El 1996 va ingressar al monestir, on va fer la professió monàstica simple el 5 de setembre de 1998 i la solemne el 3 de febrer de 2002. El 23 de juny de 2011 va ser ordenat sacerdot.

El pare Manel va començar la formació en teologia a Montserrat, que va completar amb la llicència en Teologia, especialitat dogmàtica, a la Pontifícia Universitat Gregoriana de Roma (2005). Des de 2005 és professor de teologia a l’Estudi Filosòfic i Teològic de Montserrat.

Des de l’any 2005 al 2010, va ser prefecte de l’Escolania de Montserrat, i des de 2011 fins a l’actualitat ha estat el majordom-administrador del Monestir.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.