Pasar al contenido principal
Por Anna-Bel Carbonell Rios .
En Sini

“No news, good news” és la consigna que gran part dels esplais i caus donen a les famílies quan marxen de ruta i colònies amb els seus fills. Com a famílies un xic sobre protectores que acabem essent tots plegats, el primer any no deixa de sorprendre aquesta consigna, però amb els temps aprens que és la millor, perquè si no hi ha notícies és que han desconnectat del món, que s’ho estan passant d’allò més bé i que ja ens ho explicaran tot quan tornin!

Són les 20h del vespre i la nostra filla continua la seva llarga migdiada. L’hem anat a recollir aquest matí. L’abraçada amb què ens ha rebut (ja sabeu que són escasses en el col·lectiu adolescent), i el seu somriure ja ens ho ha dit tot. Un estiu més han estat unes colònies fabuloses! Portem dos estius de colònies amb l’amenaçant rerefons covid i ambdós, malgrat el maleït virus, l’activitat principal del curs de l’esplai, les colònies!, han estat curosament preparades, respectant tots els protocols i prenent totes mesures possibles.

Han estat 10 dies intensos, primer de ruta recorrent camins, pujant muntanyes i turons, fent bivac i banyant-se al riu. Amb la motxilla a l’esquena, la tenda i el fogonet i les botes de muntanya. Com a bons adolescents han renegat del camí, rondinat de gana davant del menjar a mig fer, enfurismats per haver de separar-se del mòbil durant tants dies i han caigut rendits de cansament cada capvespre després d’haver assolit l’objectiu plantejat.

Quin és el secret...? Entusiasme, imaginació, valors, rialles, música, natura i jocs. Proximitat, confidències, normes i rutines, reflexions, converses i entremaliadures. Sou admirables monis! Només podem tenir paraules d’agraïment cap a vosaltres i la vostra altruista entrega. Porteu anys transmetent valors als nostres fills i filles, jugant amb ells, preparant activitats, explicant històries i somiant ... alhora que estudieu i comenceu a treballar.... quin millor exemple per a ells!

I, el resultat d’aquesta dedicació -que depèn d’on per desinteressada es posa en dubte -el veiem quan enmig d’una conversa o davant de fets quotidians apareixen els vostres noms recordant una anècdota; quan ens pregunten si a les properes colònies hi sereu, o quan, malhumorats, no entenen perquè aquell dia no hi vau poder ser i els expliquem que també teniu vida pròpia. Nosaltres com a pares us hem confiat una part de l’educació dels nostres fills i, vosaltres joves monitors heu sabut transmetre uns valors, cadascú des de la seva personalitat i manera de fer i ser i, us podem confirmar, que estan arrelant.

Enguany, tot i les restriccions covid el comiat final ha estat inevitablement enmig d’abraçades i plors, monit@rs, infants i famílies… sí, sí… també els adults ens hem emocionat. Perquè aquest estiu molts de vosaltres us acomiadeu dels nostres fills i filles, heu crescut amb ells (sí, des de posicions diferents però vosaltres també heu crescut) i ara us toca volar cap a d’altres reptes. Després de tant de temps, desitgem agrair-vos un cop més tot el que heu donat i compartit desinteressadament amb tots nosaltres. El voluntariat -sigui quin sigui- no té preu i aquesta és una lliçó per ser viscuda.

El millor missatge que els heu transmès el darrer dia: “sigueu feliços, nosaltres ho som i ho hem sigut molt amb vosaltres i esperem que, amb el temps, sigueu el nostre relleu com a monit@rs”. Una experiència de vida!

Aquest es un agraïment extensiu a tots aquells joves que arreu han dedicat i dediquen el seu temps a acompanyar infants, adolescents i joves en valors i, especialment, a aquells que ho han fet amb la nostra filla, no podem dir tots els vostres noms, correríem el perill de deixar-nos algun i no seria just, però estem convençuts que vosaltres sabeu perfectament qui sou. Gràcies!

Grupos

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.