Pasar al contenido principal
Catalunya Religió

(Fundació Pere Tarrés) La sortida aquest dilluns a les 9h dels primers autocars amb grups d’infants ha donat el tret de sortida a les colònies que la Fundació Pere Tarrés organitza per a infants en situació de vulnerabilitat social. Aquestes colònies, que l’entitat promou cada any (ja és el desè any consecutiu) sota el marc de la campanya “Cap infant sense colònies”, tenen l’objectiu que també les famílies en situació més vulnerable puguin gaudir d’un estiu de lleure, davant la constatació que les activitats de lleure educatiu com casals o colònies creen oportunitats educatives i generen igualtat social per als infants i joves en risc social.

Aquestes colònies marquen l’inici de les diferents activitats que la Fundació Pere Tarrés ha preparat per a la infància en situació de vulnerabilitat des de finals de juliol fins a final d’agost. Es tracta d’un període en el qual aquests infants i les seves famílies necessiten habitualment suport, ja que la xarxa d’assistència social disminueix els seus recursos, i enguany, la crisi sanitària i social causada per la pandèmia ha agreujat exponencialment aquesta necessitat.

És per això que entre els objectius de les activitats d’aquest estiu es troba potenciar la socialització dels infants i joves. Les colònies i els casals són espais on els infants podran retrobar-se amb els amics i desconnectar després de mesos difícils. El lleure és un dret dels infants i un accelerador de competències que genera igualtat social: a les colònies i als casals, els infants conviuen amb altres persones de la seva edat i aprenen valors com la importància de compartir i de resoldre conflictes, la gestió de les seves emocions, així com a comunicar-se o expressar-se.

Aquesta setmana, la casa de colònies de La Conreria, al Maresme, acollirà els primers 90 infants, d’edats compreses entre els 6 i els 12 anys. A la sortida de l’autocar des del carrer Numància, els participants s’han agrupat ja des del primer moment en els grups de convivència que conviuran durant tota la setmana, i els monitors els han explicat com funcionaran aquest any les colònies.

Compliment de les normatives higiènico-sanitàries

I és que tot i que aquest any el departament de Salut ha flexibilitzat les mesures de prevenció higienicosanitàries per a les activitats des de lleure, des de la Fundació Pere Tarrés s’ha decidit mantenir les mateixes mesures que l’any passat, per tal d’extremar les precaucions davant el recent increment de contagis de Covid-19.

A l’inici de les colònies es va prendre la temperatura als infants, que hauran d’anar amb mascareta fins i tot en les activitats que es realitzin en espais exteriors. D’altra banda, a la casa de colònies els nens i nenes s’agruparan en grups de 10 persones, enlloc de les 30 permeses, i en el cas que diferents grups hagin de fer activitats conjuntes mantindran les distàncies de seguretat.

1.250 infants en activitats becades durant l’agost

Entre el 26 de juliol i el 20 d’agost prop de 750 infants participaran en aquestes colònies becades en 16 torns diferents. Com cada any, les colònies compten amb la col·laboració de diversos voluntaris provinents dels centres d’esplai del Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans (MCECC) de la Fundació Pere Tarrés i de la Xarxa de Centres Socioeducatius adherits a l’entitat.

Si aquesta setmana comencen les colònies becades, dilluns que ve ho faran els casals adreçats a infants de famílies en situació de vulnerabilitat. En total, entre casals i colònies, la Fundació Pere Tarrés organitzarà durant el pròxim mes activitats per a uns 1.250 infants gràcies a la campanya solidària “Cap infant sense colònies”, que és possible gràcies a la col·laboració de les administracions públiques, entitats, empreses i donants particulars. Gràcies a la campanya, la Fundació Pere Tarrés podrà oferir aquest estiu beques per participar en activitats de lleure a milers d’infants i joves: els 1.250 de casals i colònies, a més dels participants en casals i activitats d’estiu que organitzen durant el juliol i agost els centres socioeducatius adherits a la xarxa de centres socioeducatius de la Fundació i els centres d’esplai del Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans.

Les inscripcions per sol·licitar aquestes beques encara no s’han tancat, per això ara mateix no es pot facilitar una xifra del total de beques que es podran oferir. Les previsions amb les que treballem des de la Fundació Pere Tarrés, però, és que enguany les xifres superin de llarg les d’anys anteriors i arribin a les 5.000 beques.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.