Pasar al contenido principal
Por Fundació Escola Cristiana de Catalunya . Lun, 05/07/2021 - 15:26

        

Com ja us vàrem anunciar el passat dijous, dia 1 de juliol, el Patronat de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya, celebrat el dia 30 de juny, aprovà el relleu de la Secretaria general de la FECC.

L’exconsellera d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, Meritxell Ruiz, ha estat nomenada nova Secretària General de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya (FECC), entitat que aplega les prop de 400 escoles cristianes de Catalunya. Ruiz, que assumirà el càrrec el proper 1 de setembre, substitueix el P. Enric Puig, jesuïta, que n’ha estat al capdavant des de 2005.

Meritxell Ruiz, que va ser Consellera d’Ensenyament (2016-2017), Directora general d’atenció a la família i a la comunitat educativa del Departament d’Ensenyament (2011-2016) i Diputada al Parlament de Catalunya (2006-2011), és llicenciada en Administració i Direcció d’Empreses per la Universitat Rovira i Virgili (URV) i des d’aquest curs era Directora de l’Àrea de Recursos de l’Escola Pia Catalunya. Entre els anys 2018 i 2021 va ser Directora de l’Escola Pia de Vilanova i la Geltrú.

Responsable, coordinadora i catequista del Grup de Joves de la parròquia de Sant Bernat Calbó de Reus durant més de 10 anys, Ruiz ha estat membre de l’equip directiu del Centre de Promoció Juvenil i de la Dona de Reus, membre fundador de la ONG Pont de Solidaritat i voluntària de l’Arxidiòcesi de Glasgow a la Youth Office.

Dilluns passat va participar a la concentració unitària del sector davant el Palau de la Generalitat per demanar un millor finançament per a l’escola concertada. Una reclamació històrica que va incorporar també com a consellera d’Educació: “El que hem d'intentar és tenir més recursos perquè l'escolarització sigui gratuïta per a tothom”, deia en una entrevista al diari Segre l’any 2017.

Com a consellera d’Educació va encarregar al Consell Escolar de Catalunya el debat ‘Ara és demà’. Un procés participatiu de reflexió sobre els reptes que calia afrontar en el si de la comunitat educativa. El debat va mostrar, en paraules seves, que “Catalunya està enmig d’un procés de transformació educativa i que aquest debat és un pas més en aquest procés de transformació que ha obert nous horitzons al model educatiu propi”.

El Secretari General sortint, P. Enric Puig, que deixa el càrrec en jubilar-se, és mestre i llicenciat en pedagogia. El 1970 ingressà a la Companyia de Jesús i el 1977 fou ordenat prevere. Ha estat Director General de Joventut de la Generalitat de Catalunya (1980-1989), Secretari general i canceller de l’Arquebisbat de Barcelona (1996-2000), Director de l’Escola Tècnica Professional del Clot i Rector de la Comunitat Cristiana de Sant Pere Claver-el Clot, així com coordinador diocesà de la visita del Sant Pare Benet XVI a Barcelona. Des de l’any 2005 era Secretari General de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya.

El 2002 va rebre el Premi d’Actuació Cívica Catalana atorgat per la Fundació Jaume I, i el 2014, la Generalitat de Catalunya li atorgà la Creu de Sant Jordi. També és vicepresident del Patronat de la Universitat Ramon Llull i Consiliari de la Fundació Pere Tarrés i, des del 2010, president de la Fundació de l'Institut Químic de Sarrià (IQS).

El Patronat de la FECC va tenir ocasió de manifestar l’agraïment per la tasca duta a terme pel P. Puig en favor de l’Escola Cristiana en particular i de l’escola concertada en general, àmpliament reconeguda, tant en l’àmbit intern de la nostra Fundació com en la seva dimensió externa, amb les institucions escolars i les seves comunitats educatives, de relació amb l’Administració, les entitats patronals, forces polítiques, sindicats...

Seguidament, el P. Puig va respondre amb unes paraules on destacà que marxa “content de la feina feta en uns anys que no han estat fàcils” i es mostrà ”Agraït a les persones amb què he col·laborat, a totes.

Agraïment al P. Francesc Riu que proposà el meu nom per ocupar la secretaria general. En circumstàncies diferents he procurat continuar l’esperit del servei que ell inicià.

Agraïment al cardenal Lluís Martínez Sistach per la seva confiança durant una bona colla d’anys.

Agraïment al cardenal Joan Josep Omella per aquesta darrera etapa, no exempta de dificultats”.

Acabà fent esment a “la col·laboració especial amb les persones que han format part de l’equip directiu. També destacar l’especial col·laboració amb en Carles Armengol, la seva empremta pedagògica en la nostra institució, i amb en Miquel Mateo, que en temps difícils ha ajudat a defensar els drets de les famílies, dels titulars, del professorat i del personal d’administració i serveis, esdevenint un referent en el camp jurídic per a nosaltres i per a tot el sector concertat”.

També els patrons van fer confiança en la nova Secretària general, prou coneguda en el nostre àmbit d’actuació, a qui se li va agrair la generositat en acceptar el càrrec i se li desitjà molta sort i encert davant el repte professional i institucional que assumeix.

Des de l’editorial del FECC informa volem transmetre il·lusionats els nostres millors desigs d’èxit i discerniment a la nova Secretària general, Meritxell Ruiz, i el nostre profund i sentit agraïment per la tasca, entusiasta i generosa que el P. Puig sempre ha mostrat envers l’escola cristiana, el sector concertat i les persones que ens hi dediquem.

Amb la confiança del qui treballa per amor i amb amor i que confia en algú que està per damunt d’ell, invoquem l’ajut de l’Esperit Sant en aquesta etapa vital que tot just comença per a la Meritxell Ruiz i el P. Enric Puig.

Temàtica

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Imagen
Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.