Pasar al contenido principal
Catalunya Religió
Fotografia: Unió de Religiosos i Religioses de Catalunya
Galeria d'imatges

(URC/CR) Després de mesos en què les mesures sanitàries no ho han permès, la Unió de Religiosos de Catalunya (URC) ha celebrat presencialment la seva assemblea general. En aquesta 82a convocatòria, que ha tingut lloc a Salesianes – Torre Gironella de Barcelona, els principals mandataris d’instituts religiosos i de vida consagrada a Catalunya s’han trobat amb l’acompanyament del bisbe de Vic, Romà Casanova. Al llarg de la pandèmia la vida religiosa ha vist com perdia molts dels seus companys i companyes de camí, un fet que Eduard Rey, president de l’URC, ha recordat en el seu discurs d’obertura.

Ja és temps de retrobar-se

Amb el lema “Ja és temps de retrobar-se”, s’ha posat l’accent en l’alegria d’aquesta trobada entre tots i totes. Un moment esperat després de les restriccions i dificultats viscudes durant el temps de pandèmia. En aquest sentit el president de l’URC, Eduard Rey en les seves paraules de benvinguda, s’ha referit a aquest temps “d’inquietud, angoixa i por”. Ha fet èmfasi a l’existència dels bàndols que divideixen, però tal com ha dit, la Covid-19 ha situat a tots en el “mateix bàndol, el de la feblesa”. “Ens ha vingut a recordar el que la Bíblia expressa quan diu que som de fang”.

Rey ha recordat aquells que han mort i patit les conseqüències de la pandèmia. “El cop ha estat dur a residències i centres sanitaris que molts de nosaltres tenim, però també ha estat difícil per a les escoles o els diversos centres d’acolliment”, ha dit. Alhora, Rey ha destacat les oportunitats, per exemple, en la tecnologia, amb “les videoconferències, de les quals hem descobert amb admiració les possibilitats i de mica en mica també els límits”.

En consonància amb els bisbes de Catalunya

En la seva intervenció, Rey s’ha referit a la situació política actual. Ha referendat i agraït el la nota dels bisbes de Catalunya, els quals afirmen que “es mostrem convençuts de la força que tenen el diàleg i les mesures de gràcia en totes les situacions de conflicte”. Tal com ha exposat Rey, “ens adherim al seu contingut i al seu esperit”. Ha subratllat també la idea en que els bisbes asseguren com la situació política del nostre país es “necessita alguna cosa més que l’aplicació de la llei.” ”Com fa entendre la nota dels bisbes, –continuava fra Eduard– els indults o qualsevol altra mesura en aquest línia poden ajudar a trencar la lògica de bàndols en què malauradament molts estan instal·lats des de fa temps. Preguem perquè entre tots sapiguem aprofitar aquest pas i veure com cal traduir en decisions polítiques les diferències de sentit de pertinença i d’identitat que hi ha en la nostra societat”.

“Tant de bo que aquest gest ajudi a trobar nous camins, que mai no seran al gust de tothom, però que ens puguin permetre tenir la sensació que caminem cap a algun lloc i que la lògica de bàndols i de pors va quedant enrere”, ha afegit.

Punts del dia, comiats i nomenaments

Degut a que les darreres assemblees no s’han pogut celebrar a causa de la pandèmia, aquesta trobada ha estat l’oportunitat per presentar, valorar i aprovar diversos temes pendents. Entre aquests, l’aprovació formal, en assemblea, de Llorenç Puig com a nou secretari General de l’URC. S’ha agraït el servei de Lluís Serra, que va cessar la seva funció com ha secretari general el passat mes de setembre, i s’ha donat la benvinguda oficial a Llorenç Puig. Aquest ha presentat el balanç de la memòria del darrer any i n’ha fet un balanç.

També ha intervingut Anna Maria Martínez encarregada de l’àmbit de formació, que ha destacat l’objectiu de “crear experiències de comunió i trencar barreres per caminar tots els religiosos i religioses plegats”. D’altra banda, Maria Rosa Olivella ha presentat els pressupostos i, seguidament, s’ha procedit també a l’aprovació de la modificació d’algun dels estatuts de la URC, més adaptats al context actual.

Un dels punts clau de l’Assemblea ha estat l’elecció de la nova vicepresidenta, M. Teresa Brull de les Filles de la Caritat, que pren el relleu a Rosa Masferrer. També han entrat M. Assumpció Mató, Salesianes, i Óscar Muñoz, Pares Paüls, com a nous vocals de la junta, en relleu de Mercè Arimany i Llorenç Puig, que continua com a secretari.

L’escola concertada en diàleg

Com a totes les assemblees, s’ha reservat un temps de reflexió i diàleg. El tema triat ha estat la situació i les perspectives de les escoles de les congregacions, és a dir, l’escola concertada a Catalunya. Un tema que toca de prop moltes congregacions. Tal com ha exposat Eduard Rey, “des de la URC ens hem ofert a obrir canals de comunicació i diàleg entre els qui es trobin en la difícil situació de decidir què fer amb una escola que per les raons que sigui es comença a veure com a no viable i altres congregacions que puguin mantenir el caràcter cristià del centre, a vegades des de col·laboracions o ajudant a reformular el projecte, a vegades potser des d’un traspàs global del projecte a algú que el pugui assumir”.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.