Pasar al contenido principal
Catalunya Religió

(CR) L’evolució del nombre d’esglésies evangèliques a Catalunya mostra un creixement d’un 131%. Han passat de 341 centres de culte el 2004, a 788 el 2020. També és significatiu el creixement de l’islam que ha doblat el nombre de centres (de 139 a 284), així com els budistes, que han crescut un 154% (de 28 a 71 centres). Així es desprèn de la comparativa de dades entre la sisena actualització del Mapa religiós de Catalunya, que ha publicat la Direcció General d’Afers Religiosos, i els registres anteriors.

La fotografia mostra el protestantisme com la segona confessió en nombre de centres de culte després dels 5.802 centres de culte de l’Església catòlica. Amb dades actualitzades l’any 2020, el Mapa religiós dona xifres en l’àmbit municipal i comarcal sobre els llocs on es fa culte habitualment.

De major a menor presència els segueixen els musulmans –amb 284 oratoris–, els testimonis de Jehovà –amb 115 sales del regne–, els budistes –amb 68–, els ortodoxos –amb 57–, l’Església Adventista del Setè Dia, l’hinduisme, l’Església de Jesucrist dels Sants dels Darrers Dies, els sikhisme, la fe bahà’í, el taoisme i el judaisme. Són 13 confessions a les que s’hi sumen 44 llocs de culte més que no pertanyen a cap d’aquestes religions: centres de culte que tenen particularitats doctrinals que no els permeten identificar-se amb cap de les confessions majoritàries i que són molt minoritaris a Catalunya.

Nou format en la presentació de les dades

L’actualització de 2020 es presenta en un nou format que permet d’interactuar amb les dades: es pot visualitzar la distribució de centres de culte arreu del territori i es poden filtrar les dades, tant per confessió religiosa com per àmbits geogràfics (província, demarcació, comarca i municipi).

Aquest és un pas important, ja que la nova presentació de les dades permet consultar-les amb detall i concreció i crear les visualitzacions en funció de les necessitats de cadascú.

Les dades dels centres de culte, a més, es poden descarregar en un fitxer .ods des de la pàgina web, on també s’ofereix una interpretació sobre les dades i la possibilitat de complementar la informació del Mapa amb l’accés a altres recursos audiovisuals de la Direcció General d’Afers Religiosos.

El desembre de 2020 va finalitzar un procés d’actualització de les dades de tots els centres de culte de Catalunya, iniciat l’any 2017 i dut a terme pel grup de recerca ISOR – Investigacions en sociologia de la religió, de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Informació quantitativa i qualitativa

El Mapa religiós de Catalunya és un projecte iniciat l’any 2004, impulsat i finançat per la Direcció General d’Afers Religiosos, que té per objectiu identificar i conèixer amb profunditat les comunitats religioses i els llocs de culte de les confessions presents a Catalunya.

Des d’aleshores, s’han dut a terme diverses actualitzacions per obtenir la informació de tots els llocs de culte que tenen activitat a Catalunya. La informació referent a l’Església catòlica la proporcionen les diòcesis amb seu a Catalunya, que van sumar tots els centres de culte catòlics, fossin o no d’ús habitual.

L’estudi estudi que incorpora, per una banda, informació quantitativa amb el recull de dades específiques sobre cada centre religiós establert a Catalunya, i, per altra banda, informació qualitativa recollida a partir de les entrevistes als representants de confessions, centres de culte, organitzacions i entitats religioses. Tot plegat amb la voluntat de conèixer amb profunditat les comunitats religioses presents a Catalunya i oferir un retrat rigorós sobre el Mapa religiós català.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.