Pasar al contenido principal
Catalunya Religió

(Fundació Pere Tarrés) Més de 200 infants de famílies en situació de vulnerabilitat que assisteixen als centres socioeducatius de la xarxa de la Fundació Pere Tarrés han rebut tractament bucodental gratuït des del 2017. A més, al llarg de tot aquest temps 440 infants i joves més han rebut una revisió odontològica en el marc de la campanya “La teva solidaritat els farà somriure”.

Aquest projecte va sorgir de la preocupació els últims anys dels 30 centres socioeducatius adherits a la Xarxa de Centres Socioeducatius de la Fundació Pere Tarrés (la XACS) davant els problemes de salut bucodental que presentaven els nens i les nenes que acompanyen. Es tracta de dolències que no només afecten la seva salut actual, sinó que també poden tenir una incidència important en l’àmbit emocional i en el seu futur personal i professional. En molts casos, les famílies disposen de recursos econòmics molt limitats i no poden fer-se càrrec de les despeses que suposen aquests tractaments.

Per tal de donar resposta a aquesta necessitat, la Fundació va iniciar el 2016 un projecte que pretenia, abans que res, diagnosticar l’estat de la salut bucodental dels infants que participen en els 30 centres socioeducatius adherits a la Fundació, i posteriorment, atendre les dolències bucodentals dels infants, principalment els menors de 12 anys, a través de revisions odontològiques i tractaments mèdics diversos en els casos que es necessitin. Aquestes dues vessants han anat acompanyades de la promoció d’accions de prevenció en salut bucodental entre els infants i les seves famílies, com ara consolidar hàbits d’higiene dental diaris en els centres socioeducatius amb rentats diaris de dents, elaborar menús saludables i barats i organitzar tallers de cuina d’aprofitament.

El projecte ha estat possible gràcies al suport d’empreses i institucions diverses, que han col·laborat tant realitzant donacions econòmiques com en espècies. Cal tenir en compte que, de mitjana, es calcula que quan s’inicia el projecte en un centre socioeducatiu la inversió se situa al voltant dels 3.000€, depenent del nombre d’infants i dels tractaments necessaris.

En total, des del 2017 s’han obtingut 39.000€ en donatius, a càrrec d’entitats i institucions com l’Ajuntament de Barcelona, la Fundació Mutua Madrileña o la Fundació Mercedes Armengou. D’altra banda, diverses empreses (Dentaid, Clínica Dent Blau, PHB, Desinco, Tusgsal, Zurich, Mutua Universal i Vimifar) han realitzat també aportacions gratuïtes de pastes i raspalls de dents que han permès reforçar els hàbits higiènics i de prevenció de salut bucodental entre els infants que han participat en el projecte. De fet, cada infant dels centres participants compta amb un raspall de forma fixe al centre, que es va renovant regularment.

També ha estat clau la col·laboració del personal sanitari dels centres col·laboradors Clínica Dental ADE i Ohana Dentistes, a més de la col·laboració de metges concrets a Mataró i Lleida.

Fins avui, s’han pogut beneficiar de la campanya els següents centres socioeducatius de la XACS: Fundació Mans a les Mans, CS del Raval, CS Poble-sec, CS Eixample, Associació Esplai Esquitx, La Rotllana, CS Poblenou, Barnabitas i Associació Educativa Raval, així com el Centre Alfar, que acull joves migrants.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.