Pasar al contenido principal
Catalunya Religió

(CR) “Ho posem tot a les seves mans, que són prou poderoses per estimular a continuar senseaturador”. Són algunes de les últimes paraules sobre Déu que va escriure Benjamí Planes, una de les figures més destacades del món evangèlic a Catalunya. Planes ha mort aquest dimecres a Sabadell amb 94 anys. Era l’actual president del Consell Evangèlic de Catalunya, un dels impulsors de la Institució Bíblica Evangèlica de Catalunya (IBEC) i director de la revista Presència Evangèlica, fundada a finals dels anys 60, en plena dictadura franquista.

Per a Guillem Correa, secretari general del Consell Evangèlic de Catalunya, les millors paraules que poden definir la vida de Planes són “compromís, discreció i convicció”, en el servei a Jesús, la seva Església i la terra que “va estimar tant”. “Ha estat una figura fonamental per a la normalització lingüística del català en les esglésies evangèliques”, recorda el món editorial evangèlic.

Nascut a Sabadell el 1926, la seva família es reunia a la primera Església Evangèlica Baptista d’aquesta ciutat. Diplomat en comptabilitat i relacions públiques, va cursar estudis de Dret. Al llarg de la seva trajectòria ministerial ha col·laborat amb les Esglésies Baptistes de Palamós i Ebenezer de Terrassa (UEBC-UEBE), així com amb les missions Spanish Christian Mission (Toronto) i Communauté de Secours Aux Églises Martyres (Ginebra).

Va participar l’any 1965 en un primer recull de càntics en català. El 1966 es crea la Fundació Bíblica Evangèlica de Catalunya amb l’objectiu de traduïr les escriptures al català. Benjamí Planes n’és instituït president. També exercirà com a secretari executiu i com a membre del cos de revisió lingüística de la Bíblia Evangèlica Catalana.

El 1968 crea juntament amb l’Àngel Cortés i el Josep Grau la revista Presència Evangèlica en català, tot i les prohibicions de la dictadura franquista. El 1970 surt el primer treball de la Bíblia en català, l’Evangeli de Sant Marc. Als anys noranta va fer viatges missioners com a predicador i d’ajuda social als cristians de l’est. I va participar en la traducció de la Bíblia al català, presentada l’any 2000.

Compromís, humilitat i perseverança

L'entitat ecumènica Cristians per Terrassa, va reconèixer l'any 2014 la tasca de Planes. Els egarencs en van destacar, precisament, “el seu treball al servei de l'Evangeli sense discriminacions”, i van destacar la trajectòria “d'un cristià compromès que, amb humilitat i perseverança, ha enriquit el poble de Catalunya”.

Diverses persones de l’àmbit polític han mostrat el seu condol a les xarxes socials, com la consellera de Justícia en funcions, Esther Capella, o l’exvicepresident de la Generalitat, Josep Lluís Carod-Rovira.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.