Pasar al contenido principal
Catalunya Religió

(Obra social “la Caixa”) La Fundació ”la Caixa” ha obert la convocatòria de la 13a edició del Concurs de Relats Escrits per Gent Gran, organitzat en col·laboració amb Radio Nacional de España (RNE) i La Vanguardia. Fins al 29 de juliol, les persones més grans de 60 anys poden presentar al certamen els seus relats i microrelats sota el lema “Aquest és el principi d’una gran història i tu n’ets el protagonista”.

La participació en aquest Concurs de Relats no ha deixat d’augmentar des que es va posar en marxa el 2009, convocatòria en la qual van entrar en competició 375 relats. L’any passat, tot i la pandèmia derivada de la COVID-19, es va assolir un nou rècord de participació, amb 2.029 relats i 929 microrelats escrits per gent gran procedent de tot el territori espanyol durant els gairebé quatre mesos de convocatòria.

Els guanyadors del concurs reben com a premi l’adaptació i l’emissió radiofònica del seu relat en el programa Juntos paso a paso de RNE, i també la seva il·lustració i publicació a La Vanguardia i als webs de la Fundació ”la Caixa” i de RNE. A més, els guanyadors de totes dues categories podran formar part del jurat de la pròxima edició del concurs.

D’altra banda, tots els relats finalistes s’inclouen en un llibre biennal que dona suport a la dinamització dels tallers literaris de Grans Lectors que es fan tant als centres propis de la Fundació ”la Caixa” com als centres amb els quals s’ha establert un conveni amb administracions de tot Espanya. El 2020, a conseqüència del tancament dels centres per l’estat d’alarma sanitària i amb la finalitat de poder continuar acompanyant la gent gran durant el confinament, es van adoptar solucions digitals dinamitzades per professionals i voluntaris. La participació assolida, tot i la pandèmia de la COVID-19, va ser gairebé de 8.600 persones.

Mitjançant aquest certamen es vol impulsar la participació i el paper actiu de la gent gran en la societat fomentant l’hàbit de la lectura, la creativitat i la possibilitat d’assumir nous reptes al llarg de la vida, com és el d’escriure un relat per primera vegada. Els relats escrits per gent gran representen el reflex d’un coneixement acumulat al llarg dels anys i a través de les experiències viscudes. Suposen un testimoni sobre com observen la nostra història, el nostre temps i la seva pròpia vida.

Les persones interessades poden consultar les bases del concurs a: https://fundacionlacaixa.org/ca/gent-gran-concurs-relats

Aquest any, conformen el jurat els escriptors Soledad Puértolas i Fernando Schwartz; els periodistes Ana Vega Toscano, especialista en cultura de RNE, i Miquel Molina, director adjunt de La Vanguardia; els guanyadors de l’edició 2020, José Manuel Casado i Luis Gerardo Vacas, i Jesús N. Arroyo, director corporatiu de Comunicació de la Fundació ”la Caixa”.

Una mirada cap al futur

El Programa de Gent Gran de la Fundació ”la Caixa”, amb més de cent anys d’història, té com a objectiu estratègic abordar els nous reptes que es presenten en la vellesa. La seva aposta actual passa per generar models basats en el “ser” i no tant en el “fer”, de manera que el focus se centra en el desenvolupament d’un projecte personal. Així, vol facilitar una nova etapa en la vellesa que mereixi la pena de ser viscuda amb realisme i responsabilitat, gaudint i aportant. Per això, destaca la necessitat de revertir l’aïllament i la soledat mitjançant les relacions de suport i de cura tant de nosaltres mateixos com de les persones que ens envolten.

Juntos paso a paso, a RNE

Juntos paso a paso és un programa de servei públic especialitzat en informació sobre gent gran i persones amb discapacitat, dos col·lectius de ciutadans amb dificultats per ser escoltats i rebre informació d’utilitat. En aquest sentit, el programa tracta de normalitzar les seves vides i promoure un envelliment actiu i saludable. I assoleix aquest propòsit desplaçant-se fins a residències i centres de gent gran, i obrint els seus micròfons perquè siguin els oients els qui parlin i exposin la seva situació. Els guanyadors o guanyadores d’aquest 13è Concurs de Relats Escrits per Gent Gran tindran un espai en l’esmentat programa, en el qual, a més, s’emetrà l’adaptació radiofònica dels textos.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.