Pasar al contenido principal
Catalunya Religió
Fotografia: R. Ripoll

(Església Barcelona) La basílica de la Sagrada Família ha acollit l’acte inaugural diocesà de l’Any de la “Família Amoris Laetitia”. Els directors del Secretariat diocesà de pastoral familiar, Dolors Parellada i Xavier Padilla, han estat els encarregats de conduir un acte presidit pel cardenal Joan Josep Omella, acompanyat del bisbe auxiliar de Barcelona, Antoni Vadell. Tal com han dit els mateixos moderadors a l’inici de l’acte, es tracta d’una iniciativa del Papa Francesc que pretén arribar a totes les famílies del món, ja que com ell mateix diu: “El desig de família roman viu, especialment en els joves, i això motiva l’Església”. I com a resposta a aquest desig, “l’anunci cristià relatiu a la família és veritablement una bona notícia”.

Els objectius d’aquest any 2021 dedicat a la família són clars: “primer, difondre la riquesa dels continguts de l’Exhortació Apostòlica Amoris Laetitia i anunciar que el sagrament del matrimoni és un do que té en si mateix una força transformadora de l’amor humà. Segon, fer de les famílies les protagonistes de la pastoral familiar. Una família cristiana es converteix en testimoni de l’amor que l’anima”. Per això, en l’acte d’inici en l’àmbit diocesà de l’any de la Família Amoris Laetitia, s’han compartit testimonis de vida cristiana. L’últim objectiu és “no deixar a ningú enrere. Se’ns convida a practicar una pastoral transversal, que tingui en compte les necessitats i subjectivitats de cadascú, dels cònjuges, els nens, els joves, la gent gran, les situacions difícils i les fragilitats familiars” han assegurat Dolors Parellada i Xavier Padilla.

“La Sagrada Família és un model per a tota la família cristiana”

A l’inici de l’acte inaugural el bisbe Vadell ha assegurat que cal prendre consciència del lloc on estem. “Escoltarem els testimonis de famílies que expressen i reflecteixen la globalitat de la nostra arxidiòcesi en un temple tan significatiu com la Sagrada Família”. Seguidament, el cardenal Omella ha explicat durant l’homilia que “la Sagrada Família és un model per a tota la família cristiana. És la cèl·lula bàsica de la societat: tocar la família és tocar la societat, destruir la família és destruir la societat, construir, sostenir, donar suport a la família és construir, sostenir i donar suport a la societat sencera”.

A més, el cardenal Omella ha assegurat que “ens falta tornar a mostrar a la generació actual i futura la bellesa de la família”. l’arquebisbe de Barcelona creu que fa la impressió que avui en dia s’actua com si “la família fos una mascareta o com les bosses del supermercat, usar i tirar”. Per això ha afirmat que “en aquesta societat de tanta comunicació ràpida -a través del WhatsApp, a través les xarxes socials o del correu electrònic-, ens falta capacitat per escoltar a l’altre, fins i tot en allò que no ens diu. Estem comunicats, però no units, estem molt informats, però no estem en el cor de l’altre”.

“Es diu que l’Església és misteri de comunió en tensió missionera. Cal mostrar al món la bellesa de l’amor. Cal valorar a l’altre, cal descobrir, valorar i dir les coses bones de l’altre i perdonar-ho tot”, ha relatat el cardenal Omella.

Diàleg, perdó, servei, acollida i oració

Per altra banda, l’arquebisbe de Barcelona ha demanat a tots els matrimonis presents, tant presencialment com telemàtica, quatre peticions: “Primer, cuideu molt el diàleg; segon, també és fonamental l’actitud de perdó; en tercer lloc heu de tenir molt en compte el servei i l’acollida, sigueu com l’Església sempre acollidora. A vegades fem servir unes paraules que imposen uns murs de no acollida. Per últim cuideu molt l’oració”. Finalment ha pregat a tots els presents: “No tingueu por, és una bonica vocació la de la família, cuideu-la i sigueu testimonis de la bellesa de la família que pren model de la de Natzaret”.

L’any es va iniciar el passat 19 de març, dia de Sant Josep, en el cinquè aniversari de la proclamació de l’exhortació apostòlica Amoris Laetitia, i finalitzarà el 26 de juny de 2022 amb la clausura de la desena Trobada Mundial de les Famílies, que se celebrarà a Roma.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.