Pasar al contenido principal
Catalunya Religió

(CR) L’Escola Marillac, al barri de la Sagrada Família, l’Escola Sagrada Família, a l’Esquerra de l’Eixample i l’Escola Sagrat Cor, al barri de Sant Antoni, són els tres centres de la Fundació Escola Vicenciana que passaran a mans del Departament d’Educació a partir del curs 2021-2022. L’Eixample de Barcelona amplia així a més d’un miler l’oferta de places públiques.

Segons informa el Govern de la Generalitat, la Fundació Escola Vicenciana ha decidit donar aquest pas “per a mantenir la preferència en l'acció educativa als col·lectius d'infants amb més necessitats educatives”. Aquesta fundació és la titular d’un conjunt d’escoles de Catalunya, Illes Balears i Aragó que s’orienten a l’acollida, la integració i atenció a la diversitat, conjugant aquests principis amb una educació de qualitat i innovadora.

La Fundació Escola Vicenciana i el Consorci d’Educació han signat un acord pel lloguer dels equipaments. La plantilla que forma part en l’actualitat dels centres, 96 docents i personal d’administració i serveis (PAS), i també 1.049 alumnes, passaran a formar part de la xarxa pública. El Consorci d’Educació es reunirà la setmana vinent amb la comunitat educativa de cadascun dels centres per tal d’explicar com serà la seva integració a la xarxa pública a partir del curs 2021-2022.

Aquest pas s’empara en l’empara de la iniciativa del Decret Llei 10/2019 del 28 de maig, del procediment d’integració de centres educatius a la xarxa de titularitat de la Generalitat, que obre la porta al canvi de titularitat d’escoles concertades a públiques. L’objectiu d’aquests processos d’integració, apunten, és “incrementar el nombre de places i de centres educatius per tal de revertir el dèficit històric d’oferta pública a la ciutat de Barcelona”.

En aquest mateix sentit s’ha pronunciat el conseller d’Educació, Josep Bargalló, aquest divendres en roda de premsa. Bargalló considera que l’acord els permet “donar resposta a les peticions de les titularitats, poder donar resposta a les necessitats de les famílies, a les necessitats del procés d’aprenentatge de l’alumnat, i per poder donar a una transició correcta i adequada”.

A principis de mes la titularitat de dues escoles religioses concertades de Navàs va arribar a un preacord similar per fer efectiu el traspàs a partir del curs 2022-2023. I ara fa un any hi va haver el primer cas a Barcelona en què un centre concertat s’incorporaria a la xarxa pública: l’antic Col·legi Immaculada Concepció ja ha obert aquest curs com a Institut Escola Eixample. El curs 2019-2020 també es va fer el canvi de titularitat del Col·legi Sant Vicenç de Paül a la pública, tot i que en aquest cas no tenia alumnat, passant a ser l’Institut Escola Arts.

La Fundació Escola Vicenciana la va crear el 1996 la Companyia de les Filles de la Caritat de la província de Barcelona per agrupar les seves obres educatives i "donar un impuls als seus centres educatius, amb la ferma voluntat de formar i educar integralment als seus alumnes presents i futurs com a escola cristiana, segons el caràcter propi de Sant Vicent de Paül i de Santa Lluïsa de Marillac". El 2017 la provincia de Barcelona es unificar amb la província de Pamplona i ara formem part de la provincia Espanya Est. Actualment la provincia comptava amb 22 centres educatius, sis dels quals a Barcelona.

Escola Marillac, serà l’Institut Escola Sicília

L’Escola Marillac (C/Sicília, 249) està situada en el barri de la Sagrada Família, i ofereix 1 línia de primer i segon cicle d’infantil, primària i secundària obligatòria, amb 286 alumnes matriculats el curs actual. La superfície de l’edifici és de 2.563,98 m2 i de 666 m2 de pati.

El pressupost per a les reformes i millores durant els propers anys és de 509.800 €.

Actualment hi ha 4 centres públics i 2 concertats a Sagrada Família. Amb aquest nou centre es donarà resposta a les necessitats d’escolarització pública creixent al barri.

El centre va ser fundat per Mossèn Ramon Balcells com a Patronato Social Escolar de Obreras l’any 1906. Va iniciar una escola dominical per a les noies obreres del barri. El continu increment d’alumnes interessades en rebre instrucció va fer necessari anar ampliant els espais fins que el 1925 va adquirir l’edifici en el qual avui s’ubica l’escola.

Escola Sagrada Família, serà Institut Escola Londres

Pel que fa l’Escola Sagrada Família (C/ Comte d’Urgell, 262), forma part del barri de l’Antiga Esquerra de l’Eixample. El centre disposa actualment de 2 línies de segon cicle d’infantil, de primària i secundària obligatòria, amb 544 alumnes matriculats. La superfície de l’edifici és de 4.231,46 m2 i de 634,20 m2 de pati.

El pressupost per a les reformes i millores durant els propers anys és de 481.600 €.

La recent creació de l’Escola Entença i l’Escola Xirinacs ha configurat una oferta total de 7 centres públics i 7 de concertats a la zona. Malgrat això, la necessitat d’escolarització pública no para de créixer en el barri i es fa necessari ampliar l’oferta per tal de donar resposta a la necessitat existent.

El centre va ser fundat pel canonge Morgades l’any 1867, però va ser el 1870 quan es va establir al seu actual emplaçament, que en aquell temps era el carrer Granja Experimental, 1. Era un asil per a noies orfes que, a més, impartia ensenyament bàsic i aprenentatge d’algun ofici per facilitar-les l’accés al món laboral. L’Obrador es va ampliar per poder oferir ensenyament i menjador gratuïts a les noies pobres que vivien pels voltants.

Escola Sagrat Cor, serà l’Escola Aldana

L’Escola Sagrat Cor (C/Aldana, 1) està situada en el barri de Sant Antoni. El centre ofereix 1 línia de segon cicle d’infantil i de primària, per a un total de 217 alumnes matriculats. La superfície de l’edifici és de 2.810,65 m2 i de 530 m2 de pati. El pressupost per a les reformes i millores durant els propers anys és de 492.000 €.

En el barri de Sant Antoni actualment hi ha 1 centre públic de 2 línies i 3 concertats amb 1 línia.

El centre va néixer l’any 1862 dintre del projecte Sales Asil fundat per la Dorotea de Chopitea amb la finalitat d’atendre els fills de les dones obreres mentre els seus pares treballaven. D’aquesta manera s’evitava que els menuts estiguessin pel carrer durant hores i alhora rebien gratuïtament instrucció, educació i menjar.

Els centres educatius tenen un origen i un procés comú: van sorgir com iniciatives socioeducatives per donar resposta a persones en situació de vulnerabilitat amb la dedicació de les Filles de la Caritat, que se’n van fer càrrec de portar endavant aquests serveis i que, amb el temps, en van adquirir la propietat. Els canvis socials i legislatius en matèria d’educació, especialment en la segona meitat del segle XX, van fer que aquests serveis s’anessin adaptant a les necessitats i possibilitats de cada moment, fins esdevenir escoles sota la titularitat de la Fundació Escola Vicenciana.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.