Pasar al contenido principal
Catalunya Religió

Saber más

Arxius adjunts
Documento

(Xavier Memba –CR) La Setmana Unida de Pregària és una de les iniciatives més antigues que es duen de forma conjunta per iniciar l’any entre les diferents comunitats protestants a Catalunya i, per extensió, a la resta de l’Estat. És així des de la fundació l’any 1877 de l’Aliança Evangèlica Espanyola (AEE), amb seu al carrer Santa Otilia de Barcelona. Aquest any, a causa de les restriccions de la pandèmia, es prioritza la participació online. És per això que l’AEE ofereix una guia de forma gratuïta des de la seva pàgina web en format PDF.

La convocatòria d’enguany convida i encoratja a les esglésies a unir-se en pregària cada dia entre el 10 i el 17 de gener, fent ús de les diverses tecnologies a l’abast; com ara la coneguda app de la Bíblia YouVersion, on es pot trobar en aquesta guia de pregària diària publicada per l’AEE. En el darrer dia de la Setmana Unida de Pregària, el pròxim diumenge a les set del vespre, l’AEE fa una convocatòria de pregària a través de Zoom per a totes aquelles persones que vulguin unir-s’hi, fins a omplir l’aforament. Només cal seguir aquest enllaç.

La importància de pregar en català

En Xavier Casamada és professor convidat d’arqueologia bíblica al CEEB i l’Anastasíya Shpakovska, una jove traductora d’anglès que va arribar de la seva Ucraïna natal a Catalunya, el dia de Sant Jordi del 2018. Tots dos han tingut la iniciativa de traduir en català la guia de la Setmana Unida de Pregària. En principi ho van pensar per ús intern, com a membres de l’església Ciutat Nova de la qual formen part.

Però ha acabat sent molt ben rebut per altres esglésies i l’Associació de Ministres de l’Evangeli de Catalunya (AMEC) n'està fent difusió perquè d’altres congregacions de parla catalana puguin fer-ne ús. D’altra banda, des del departament de comunicació de l’AEE també han celebrat la iniciativa i expressat la conveniència de considerar la traducció al català de cara els pròxims anys.

Els verbs de la pregària

La temàtica escollida per a la guia d’aquest any –elaborada des de l’Aliança Evangèlica Europea (EEA)– és ‘El compromís bíblic’ a partir de vuit verbs –llegir, viure, compartir, convidar, pensar, experimentar, escoltar i adorar– que conviden a posar la Bíblia com a base per l’apropament a Déu mitjançant la pregària. El secretari general de l’EEA, Thomas Bucher, escriu que la Bíblia i la pregària també serveixen per apropar-se “a les nostres germanes i germans, al nostre proïsme i a la nostra pròpia ànima. Ens arrela en el nostre creador i en tota la seva creació.”

Bucher anima les esglésies europees a participar d’aquesta setmana de pregària a partir d’un breu testimoni personal. Hi subratlla la importància de la Paraula en la vida i la pregària del creient: “La paraula de Déu va fer alguna cosa increïble en mi; i això ha continuat al llarg de tots aquests anys. He desenvolupat un amor i una fam per la paraula de Déu i la meva recompensa és rebre coneixements del Senyor. De vegades, aquests coneixements sorgeixen com a resultat de reflexionar sobre el que he llegit, però més sovint es presenten com un regal sobtat.”

Una feliç coincidència

L’èmfasi temàtic de la Setmana Unida de Pregària d’enguany entre les esglésies evangèliques, coincideix amb la Setmana de la Bíblia que s’organitza en el món catòlic a final de mes –des del diumenge 24 al divendres 29 de gener– i que, sota el títol ‘Sortim a sembrar la Paraula’ promouen l’Abadia de Montserrat, l’Associació Bíblica de Catalunya, el Centre de Pastoral Litúrgica, l’Editorial Claret, Ràdio Estel i Catalunya Cristiana. Es tracta d’iniciatives que caminen en paral·lel, però que assenyalen cap a una mateixa direcció. Totes dues posen el focus en la Bíblia com a esperança en aquest 2021 que tot just comencem.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.