Pasar al contenido principal

Estem en temps d’Advent. Temps que la litúrgia catòlica convida als creients a meditar el sentit de l’espera de la vinguda de Jesús. El Nadal culmina l’Advent. El temps d’Advent ens porta, dia darrera dia, cap a la gran festa de Nadal. Els cristians esperem i anunciem l’adveniment del Crist. Esperem el temps en el qual la pau i la justícia del Crist faran realitat el Regne de Déu. Durant la celebració de la missa del Gall direm amb alegria que ens ha nascut el salvador del món. Déu s’encarna, es fa persona, per alliberar la humanitat dels jous de l’opressió del mal, de la injustícia i del sofriment. L’Advent es una preparació oberta a alimentar l’esperança de la Bona Nova que ha de venir. Glòria a Déu a dalt del cel i pau a la terra als homes de bona voluntat, amb aquestes paraules sintetitzem el misteri de la nit santa de Nadal.

De la mateixa manera que durant el temps d’Advent els nens obren cada dia una finestra del calendari d’Advent per treure’n un present o cada diumenge s’encén una llàntia per recordar-nos que s’acosta la gran festa, cadascú pot obrir cada dia el seu cor per il·luminar-lo per captar la llum del que s’acosta. La simbologia ajuda a viure aquesta preparació de l’Advent. Al voltant de la corona d’Advent que guarneix la casa els cristians podem escoltar, contemplar i rumiar la Paraula de Déu que la litúrgia d’aquests dies ens condueix per acollir el misteri de Nadal.

Els símbols o els gestos aporten una valor significant que ens ajuden a vincular-nos i sentir-nos membres d’una comunitat d’esperança. Cada símbol està associat a una comunitat perquè li dóna un sentit concret i específic. Per això m’ha sorprès veure, en una cadena d’alimentació, un calendari d’Advent desnaturalitzat, sense cap símbol religiós. Els promotors d’aquesta iniciativa, motivats purament per interessos econòmics, no s’adonen que darrera de determinats tradicions hi ha significants d’identitat estimats i volgudament preservats. Perquè sense ells perdem alguns dels referents que ens sostenen. L’ajuntament de Barcelona promou una iniciativa similar, ha creat de “un calendari d’advent virtual, en el qual trobareu llibres i pel·lícules infantils i per a tota la família recomanats per la Biblioteca. Les caselles s’activaran i es podran obrir el dia corresponent entre l’1 al 24 de desembre”. Una proposta semblant l’han fet també l’Auditori de Barcelona a través de les xarxes socials; Betevé, la televisió de Barcelona; i alguns ajuntaments han repartit calendaris d’Advent sense connotacions religioses entre els nens del municipi.

No em sembla malament aquest tipus d’iniciatives si ajuden a preparar-nos per celebrar les festes de Nadal i que, al marge de la seva significació religiosa, són útils per humanitzar les relacions humanes, tot i les dificultats particulars que tindrem aquest any causades per la pandèmia. El que em molesta és l’ús manllevadís del concepte Advent i i treure’l del seu significat litúrgic. L’Advent, com a temps litúrgic, ajuda als creients a preparar-se per acollir al misteri de Nadal quan es revelarà “l'amor de Déu, que vol salvar tots els homes, i ens ensenya que abandonem la impietat i els desigs mundans, per viure en aquest món una vida de sobrietat, de justícia i de pietat, mentre esperem que es compleixi feliçment la nostra esperança, que es manifesti la glòria de Jesucrist” (Tt 2,11-13). Si les autoritats públiques o els responsables de màrqueting de les cadenes d’alimentació volen ajudar a preparar la societat per celebrar aquests dies de festa seria lloable l’ús creatiu de la imaginació per trobar unes expressions no vinculades al sentit litúrgic cristià. Necessitem que la societat participi dels valors de la festa de Nadal. La cultura popular ha fet seva aquesta festa d’origen cristià. Els catòlics podem oferir a la societat la vigència dels valors de la festa de Nadal com a contribució a la humanització de la societat. Però, de la mateixa manera que cal respectar els símbols populars incorporats a la celebració de Nadal també m’agradaria que no es banalitzessin els signes religiosos, encara que siguin simples i senzills, que ens ajuden als cristians a preparar-nos per viure aquesta festa.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.