Pasar al contenido principal
Catalunya Religió

(Seu de Manresa) Aquest divendres s’ha presentat la campanya ‘Restaurem l’orgue del cor de Catalunya’ amb el propòsit de millorar les condicions de l’orgue de la basílica Santa Maria de la Seu de Manresa, restaurar-lo i ampliar-lo per aconseguir una millor sonoritat dins del temple.

L’orgue actual va ser construït el 1922 per Sílvio Puggina a l’abadia de Montserrat. L’any 1957, la Comunitat de la Basílica Santa Maria de la Seu de Manresa el va adquirir i el va ubicar entre els contraforts de la capella de Sant Pere, on encara es troba actualment.

Des de la seva instal·lació a la basílica manresana, s’han fet diverses intervencions amb ampliacions de nous registres, substitució de pedaler, harmonització i reforma de conductes d’aportació d’aire i adequació de llengüeteries. Tot i això, l’instrument presenta diverses problemàtiques i disfuncions degudes al pas del temps com pèrdues d’aire, desafinació continuada, udols, desperfectes en la fusteria i desgast en els ressorts i contactes elèctrics dels teclats.

El projecte de restauració

L’encàrrec de restauració s’ha fet al Taller Carlos M.Álvarez, titulat superior en orgue i mestre orguener reconegut per la Societat Internacional de Constructors d’Orgue. Álvarez té una àmplia trajectòria en els camps de la restauració i conservació d’instruments històrics i de construcció d’orgues de nova factura.

La proposta del Taller Carlos M.Álvarez inclou la restauració i reconstrucció total de la part instrumental de l’orgue, la redistribució del seu espai interior, la incorporació de 10 nous registres (actualment en té 20) amb un increment de 461 tubs (actualment en té 1437), la individualització dels registres en els seus 3 cossos (pedal, orgue major i orgue recitatiu), la renovació total de la consola, 2 teclats i pedaler amb un sistema informatitzat i de transmissió electrònica i la restauració i reconstrucció del sistema de vent. La durada estimada de totes aquestes tasques és de 14 mesos.

La campanya de col·laboració

La presentació del projecte estava prevista el passat mes de març, amb un programa d’actes culturals com xerrades i concerts i un gran comiat de l’instrument. Degut a la situació de pandèmia derivada de la Covid-19 es va aplaçar. Quan la situació sanitària ho permeti, des de la Comissió de l’orgue es proposaran activitats relacionades amb la música, la cultura, el patrimoni i el territori per fer la màxima difusió de la rellevància del projecte i de l’instrument.

Per dur a terme la restauració i la campanya de difusió previstes, es requereix un pressupost de 300.000 €. El projecte compta amb la col·laboració econòmica de l’Associació Amics de la Seu, que ha fet una aportació per poder iniciar el procés de restauració, i s’espera comptar amb la participació d’administracions, empreses, entitats i particulars.

Des de la Comissió es proposen diverses modalitats d’apadrinament de tubs de l’orgue –amb imports suggerits des dels 100 € per a un tub petit, fins a més de 2.000 €, i amb la possibilitat de donar altres quantitats–. Les persones que vulguin col·laborar en la restauració de l’orgue del cor de Catalunya ho podran fer en efectiu al Punt d’Acolliment de la Seu de Manresa o bé per transferència bancària.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.