Pasar al contenido principal
Catalunya Religió

(Departament de Justícia) La Direcció General d’Afers Religiosos ha atorgat el 8è Memorial Cassià Just a la Federació Internacional de l’Acció dels Cristians per l’Abolició de la Tortura (FIACAT), que treballa per l’abolició de la tortura i la pena de mort i per la defensa de la llibertat religiosa i de consciència al món.

FIACAT es va fundar a França l’any 1974 per les protestants Hélène Engel i Edith du Tertre. És una entitat present en una trentena de països i en formen part catòlics, protestants, ortodoxos, anglicans i quàquers.

L’ACAT (Acció dels Cristians per l’Abolició de la Tortura) és l’entitat a Catalunya adherida a FIACAT i té la seva seu al Monestir de Sant Pere de les Puel·les (Barcelona).

Denúncia de la pena de mort i la tortura

En el veredicte el jurat ha valorat especialment la seva tasca de denúncia de la pena de mort i la tortura –especialment quan són perpetrades per reprimir el dret de la llibertat religiosa i de consciència–, la defensa dels drets humans –especialment la dignitat de les dones– i el caràcter ecumènic de l’entitat, que agrupa confessions cristianes de quatre continents.

El jurat, presidit per la consellera de Justícia, Ester Capella, està integrat per la subdirectora general d’Afers Religiosos, Isabel Escandell; el president del Consell Assessor per a la Diversitat Religiosa, Francesc Torralba; l’abadessa del Monestir de Sant Benet de Montserrat, Maria del Mar Albajar; i Joan-Andreu Rocha, que és membre del Consell Assessor per a la Diversitat Religiosa.

Memorial Cassià Just

L’any 2010 el Govern de la Generalitat de Catalunya va crear el Memorial Cassià Just amb la voluntat de reconèixer persones o institucions que s’han significat per les seves aportacions a la construcció d’un espai comú de convivència de la pluralitat d’opcions religioses.

El guardó del Memorial Cassià Just consisteix enguany en una obra d’art original d’Albert Asensio.

L’acte, previst per al 17 de novembre al Palau de la Generalitat, queda ajornat sense data, a l’espera que les restriccions per la pandèmia ho permetin.

Guardonats d’edicions anteriors

En edicions anteriors, el Memorial Cassià Just ha guardonat el pareCarlo M. Martini pel seu treball en l’intercanvi de persones de diverses sensibilitats, la germana Teresa Losada per la seva tasca social en favor de les persones immigrades, la Comunitat Filipense de l’Escola Nostra Senyora de Lurdes (Barcelona) per la seva aportació a la pedagogia i a l’espiritualitat; la Comunitat de Taizé pel seu treball amb els joves a favor de la reconciliació amb perspectiva ecumènica, l’Associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós per la promoció de les entitats locals a través de la Xarxa Catalana d'Entitats de Diàleg Interreligiós i Jean Jacques Pérennès pel foment del diàleg entre les tradicions cristiana i islàmica en territoris i ambients poc proclius.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.