Pasar al contenido principal
Catalunya Religió

(CR) El papa Francesc ha emès la carta apostòlica ‘Authenticum charismatis’, en la qual modifica el Dret Canònic i atorga a la Santa Seu la darrera paraula en la creació de nous Instituts de Vida Consagrada i Societats de Vida Apostòlica. Aquest motu proprio entra en vigor dimarts després de ser publicat en el comentari oficial de l’Acta Apostolicae Sedis.

Amb la modificació del Dret editada per Francesc, la Santa Seu haurà de donar “permís per escrit” per a que es puguin constituir noves congregacions. Fins ara, el bisbe d’una diòcesi podia donar cobertura jurídica a noves institucions de vida religiosa prèvia consulta a la Santa Seu.

Amb aquest gest el Papa subjecta l’exercici dels bisbes a reconèixer jurídicament noves congregacions a un control més estricte i, en la carta apostòlica, recorda les paraules del Vaticà II advertint que “cal evitar el sorgiment imprudent d’Instituts inútils o no dotats del vigor suficient”.

Un canvi que podria haver-se dut a terme per la creació, al llarg dels darrers anys, de moltes congregacions noves a molts llocs del món. En alguns casos, aquestes congregacions “de nova fornada” han requerit intervencions contundents des de Roma perquè s’han donat escàndols, tant en el terreny econòmic, com d’abusos de poder, inclòs el camp sexual.

En la Carta Apostòlica de l’1 de novembre, el papa fa referència a l’Evangelii gaudium assenyalant “que un signe clar de l’autenticitat d’un carisma és la seva eclesialitat, la seva capacitat per integrar-se armònicament en la vida del sant Poble fidel de Déu pel bé de tots”.

Aquesta modificació afecta només a les congregacions que es crearan a partir d’ara i no les ja establertes, que es diferencien en les congregacions “de dret pontifici” –com els claretians, franciscans, les filles de la caritat, caputxins o salesians, entre d’altres– i les congregacions “de dret diocesà”, de constitució més recent.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.