Pasar al contenido principal
Catalunya Religió

Saber más

(CR) Aquest dissabte ha mort de manera inesperada el jesuïta Joan Travé i Cassals, als 90 anys. Home de pensament i gran sobrietat, havia dedicat tota la seva vida activa i professional a la docència universitària a ESADE. Va seguir l’encàrrec de Hans Kolvenbach, pare general jesuïta, de “treballar per la justícia des de les universitats”, i ho va dur també al diàleg social amb un paper molt rellevant a “Cristians pel socialisme” i al Centre d’Estudis Cristianisme i Justícia.

Les persones properes a Travé en valoraven la seva presència discreta i una gran saviesa que, juntament amb el seu bon humor, el feien generador “d’opinions i converses valuosíssimes”, destaca el jesuïta Josep Maria Rambla. Els darrers anys, aquesta presència acompanyava el dia a dia de l’equip de Cristianisme i Justícia, on estimulava converses sobre l’actualitat i el pensament contemporani amb la capacitat de congeniar amb persones de totes les generacions.

Joan Travé va ingressar a la Companyia de Jesús l’any 1954, després d’haver cursat els estudis de Dret. La seva participació al món universitari va anar lligada a ESADE, on va formar part des dels primers anys, quan la facultat es situava en una torre al barri de Gràcia de Barcelona.

L’any 1971, de la ma de figures com Alfons Comín o Juan García-Nieto, Travé forma part dels primers passos de Cristians pel socialisme, un moviment social que volia posar en diàleg la lluita per la justícia social i el marxisme amb la pràctica religiosa. Una compatibilitat en disputa pels moviments polítics contemporanis. Deu anys més tard, el 1981, també es fa present entre els impulsors de Cristianisme i Justícia, on al llarg de 40 anys ha donat cursos, conferències sobre qüestions de pensament social i ha participat als seminaris.

De la universitat als barris

Des dels anys 90 va residir als barris de Sant Ildefons, a Cornellà, i més tard a Collblanc, a l’Hospitalet de Llobregat, on es va tenir una vida activa en les comunitats cristianes locals. En subratllen, com a exemple de la seva personalitat afable i càlida, que va ser escollit superior de les comunitats on va viure. La darrera, al carrer Graner de Collblanc, quan ja passava els 80 anys, un fet que el va situar com el superior d’una comunitat jesuïta de més edat a tot l’Estat. Els darrers anys va residir al centre de Barcelona, on destinava una gran part del seu dia a confessar persones a l’església del Sagrat Cor de Jesús.

Companys de Travé en destaquen que unia la vida rural i urbana. Gran boletarie, era una persona fixa a les vacances comunitàries que organitzaven al poble de Viladrau. Per altra banda, Travé sempre ha estat una persona interessada pel pensament i la cultura, els museus i, en especial, un gran cinèfil. Un exemple que Travé acostumava a compartir és el viatge que va fer als Estats Units. Aprofitant la seva assistència a un congrés universitari, el jesuïta va creuar tot el país en autobús visitant les comunitats de la Companyia arreu de l’Estat en contextos socials diversos.

L’eucaristia de l’església del Sagrat Cor, al carrer de Casp de Barcelona, d’aquest dimarts dia 10 de novembre a les 19.30 hores, es celebrarà en record de la seva persona, seguint les mesures de protecció sanitàries establertes.

Temàtica
Territori
Institucions

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.