Pasar al contenido principal
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Laura Mor/Jordi Llisterri –CR) Barcelona comptarà amb tres bisbes auxiliars. Aquest dimarts al migdia s’ha fet públic el nomenament d’un nou bisbe auxiliar de Barcelona, el capellà de Tortosa Javier Vilanova. Des de fa dos anys era el rector del Seminari interdiocesà i ara completarà l’equip de bisbes auxiliars del cardenal Joan Josep Omella format per Sergi Gordo i Toni Vadell.

El cardenal Omella ha agraït a Vilanova que hagi acceptat el nomenament del papa Francesc per venir a treballar a Barcelona. “No és fàcil, no és el mateix que una diòcesi petita i rural, Barcelona és més complexa i complicada”, ha dit en la roda de premsa d’aquest dimarts al matí. El cardenal ha subratllat la voluntat del bisbat de “treballar en equip”. Segons Omella, la figura de Vilanova permetrà “no carregar tant els dos bisbes auxiliars” en una diòcesi en què “es necessita que s’avanci”.

El bisbe Vilanova ha parlat de la formació dels futurs sacerdots i la catequesi amb infants i joves, com a part dels seus interessos pastorals. Són dos dels àmbits en què ha exercit responsabilitats interdiocesanes. També s’ha mostrat molt proper a “la pietat popular i a la fe viscuda en el si de la familia”. Ha esmentat la seva mare i el cardenal Ricard M. Carles –més de vint anys bisbe de Tortosacom a persones properes que han marcat la seva forma de viure la fe.

“Aquest servei el vull fer amb la màxima humilitat”, ha dit Vilanova en la seva intervenció. I ha expressat l’objectiu de “treballar perquè Crist sigui conegut i sigui estimat”. També ha anticipat “la misericòrdia” com a part del seu lema episcopal. L’ordenació episcopal està prevista pel diumenge 22 de novembre a les 17h a la Basílica de la Sagrada Família.

Javier Vilanova Pellisa va néixer a la Fatarella el 1973 i va formar-se al Seminari de Tortosa. Va ser ordenat sacerdot el 1998. Ha tingut diverses responsabilitats diocesanes a Tortosa com rector del Seminari Diocesà, delegat diocesà de Catequesi i de Pastoral Vocacional i membre del Consell Presbiteral i del Col·legi de Consultors.També ha estat rector de les parròquies d’Alfara de Carles i del Sagrat Cor de Jesús de la Raval de Cristo (Roquetes) i actualment era rector de Pinell de Brai. El 2018 va ser nomenat rector del Seminari Major Interdiocesà i abans n’havia estat director espiritual durant dos anys, mantenint la seva activitat parroquial a Tortosa. En el Seminari Interdiocesà es formen els capellans de set diòcesis catalanes: Tarragona, Girona, Lleida, Solsona, Tortosa, Urgell i Vic.

El 2016 Vilanova va ser un dels 23 sacerdots catalans que va nomenat missioner de la Misericòrdia pel papa Francesc. També col·labora habitualment amb l’associació catòlica Comunitat del Cenacle que acull persones que han caigut en la drogoaddicció.

Tres auxiliars a Barcelona

No és la primera vegada que creix el número de bisbes auxiliars a Barcelona. Però no és el més habitual que els auxiliars vinguin de fora del bisbat.

Durant l’època del cardenal Lluís Martínez Sistach només es va fer el nomenament de Sebastià Taltavull, actualment bisbe de Mallorca. Però en el mandat del cardenal Ricard Maria Carles o l’arquebisbe Marcelo González van ser molts més.

El cardenal Carles, procedent de Tortosa, va tenir cinc bisbes auxiliars. El 1991, un any després de la seva arribada a Barcelona, es va nomenar Joan Carrera i Carles Soler i Perdigó. I el 1993, Pere Tena, Jaume Traserra i Joan-Enric Vives. En el cas de Don Marcelo, van ser quatre i nomenats tots el mateix dia de 1968: Ramon Torrella, Ramon Daumal, Josep Capmany i Josep Maria Guix. En els dos casos, tots els escollits eren clergat vinculat a Barcelona.

Omella va rebre el nomenament dels bisbes auxiliars Sergi Gordo i Toni Vadell el 2017, just després de ser escollit cardenal. En aquest cas va ser un capellà de Barcelona i un de Mallorca. Ara se suma a l’equip episcopal de Barcelona un capellà de Tortosa.

A Catalunya la diòcesi de Terrassa també compta amb un bisbe auxiliar, Salvador Cristau. Va ser nomenat el 2010 procedent de la mateixa diòcesi. Actualment a Madrid els tres nous bisbes auxiliars també han sortit del clergat de la pròpia diòcesi.

D’altra banda, aquest dimarts la Santa Seu també ha anunciat el nomenament del nou arquebisbe de Saragossa, Carlos Manuel Escribano, i de l’arquebisbe de Burgos, Mario Iceta.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.