Pasar al contenido principal
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Ramon Bassas –CR) “Quines vacances?” em respon la Laura de Castellet quan li pregunto si en farà. “Jo treballo durant l’estiu com la resta de l’any”, m’aclareix. Caram. De fet, és ben bé com si fos al revés i tot l’any estigués de vacances, penso. Ho va poder comprovar aquest confinament, quan va quedar reclosa en un poble petit del Pirineu. “Malgrat tot, podia sortir a caminar; vaig aprendre molt d’una natura sense cap mena d’alteració humana”. A més, aquesta historiadora i músic, dedicada a la divulgació del patrimoni i la música medieval, “tant a nivell professional com per plaer?”, viu a l’antiga rectoria de Sant Just d’Ardèvol, al Solsonès, prop del Santuari del Miracle, on és l’únic habitant. “El cant religiós de l’església medieval, tant si és litúrgic com si no, i especialment Hildegarda de Bingen, m’han fet prendre un contacte molt estret amb l’esperit benedictí”, m’informa. Per què, doncs, fer vacances, em pregunto?

Pels que necessitem vacances urgentment, o així ens ho sembla, la Laura ens proposa visitar la torre de Vallferosa, a l’antic poble que porta el seu nom i ara pertany al municipi de Torà, a la Segarra, molt a prop d’on viu. Vallferosa, que va estar habitat fins al final de la guerra civil, és un petit nucli de tres cases en ruïnes, entre les quals hi havia la rectoria i una fonda.

–I com és, la torre?

–“És una torre de frontera de més de 30 metres d’alçada, dels segles VIII-IX, a la qual s’accedeix per una escala entre una torre externa i una interna; tot i que en territori del comtat d’Urgell, el sistema constructiu era utilitzat al món àrab” –respon adquirint de cop el to de medievalista experimentada. De fet, dalt de la torre s’hi poden veure els merlets i té fama perquè es manté gairebé intacta des de la seva construcció, tot i que se’n va fer una restauració fa pocs anys.

–També ens recorda el període de dominació sarraïna a Catalunya, oi?

–“Sí, i és una de les poques construccions de la seva època, és espectacular. Impressiona!”.

Doncs ja ho sabeu. Els Amics de Vallferrosa organitzen cada any visites a la torre el primer i tercer diumenge des del març fins al novembre, però en temporada d’estiu ara, de maig a setembre, les amplien a cada diumenge, tot i que també en fan altres dies. Amb la crisi del coronavirus, de moment, han suspès les visites fins l’any que ve, una vegada acabades les obres de restauració interior i adequació de l’entorn, però quan les reprenguin n’informaran a la seva web, a la web turística de Torà o al telèfon 973 473 028, em diu l’alcalde, el senyor Magí Coscollola, quan hi contacto perquè m’ho aclareixin. També podeu anar-hi d’excursió, sense la visita, i veure-la per fora. Una bona ocasió, m’informa amablement el mateix alcalde, serà anar-hi el proper divendres 21 d’agost, a partir de les 6 de la tarda, amb motiu del concert que hi farà l’Acadèmia Internacional de Música de Solsona (AIMS).

Sigui com sigui, un cop allà, imagineu-vos que sou la Laura de Castellet, poseu-vos la Hildegarda de Binden a l’Spotify i penseu com seria la vostra vida sempre així. No us caldran mai més les vacances.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.