Pasar al contenido principal
Catalunya Religió

(Obra social “la Caixa”) La Fundació ”la Caixa” redobla el seu compromís amb les persones grans, especialment en el marc del context d'emergència sanitària i social. Aquest 15 de juny, a les 18h, amb motiu del Dia Mundial de la Presa de Consciència de l’Abús i el Maltractament envers les Persones Grans, el Programa de Gent Gran de l’entitat impulsarà un debat via streaming, a YouTube, on s'analitzarà com ha estat el tracte a la gent gran durant l'emergència sanitària. Hi participaran María Jesús Goikoetxea, doctora en ètica i experta en bon tracte; Julia Máiquez, psicòloga dinamitzadora dels tallers de Bon Tracte als centres de gent gran de Granada, i Teresa Oliveras, persona gran que explicarà la seva pròpia experiència. Així mateix, recordaran el contingut “Bon tracte: qüestió de dignitat i dret”, que es va realitzar, el 2019, als centres de gent gran, amb la participació de més de 10.000 persones.

Fidel a l’objectiu d’empoderar a la gent gran i facilitar la construcció de relacions de suport pel seu desenvolupament d’una vida plena, amb sentit i significat, el Programa de Gent Gran proposa una meditació, a la llum de la crisi del coronavirus, a partir de l’informe “Reflexions sobre el bon tracte a la gent gran durant la Covid-19”.

L’informe parteix de la premissa de que la crisi ha fet créixer les dificultats prèviament existents per percebre la “igual dignitat” del col·lectiu de la gent gran; en particular, ha deixat a les fosques a la gent gran més vulnerable i amb necessitat d’ajuda. Davant aquest nou escenari, l’edadisme –discriminació a persones o col·lectius per motius d’edat– s’ha pogut veure intensificat i, per això, és necessari fer una revisió.

El confinament ha pogut agreujar les situacions de soledat en la gent gran, per l'aïllament social imposat i la manca de relacions que tenen moltes d’elles. Aquesta experiència ha posat de manifest la rellevància dels recursos i fortaleses personals per fer front a aquesta conjuntura.

Entre les principals conclusions de l’informe, es desprèn la necessitat de fomentar la igualtat de drets entre les persones, independentment de la seva edat; promoure la presa de consciència sobre el maltractament i l’abús a la gent gran, així com incentivar el bon tracte en les comunitats de persones interdependents.

L’informe també recorda que els grans són adults i ciutadans amb els mateixos drets que altres, independentment de la seva vulnerabilitat i necessitat d’ajuda. D’aquesta manera, convida a la ciutadania a prendre consciència de la condició vulnerable de la vida i de la necessitat intrínseca de les cures: no hi ha vida, sense cures.

“Fortaleses que sorgeixen de l’adversitat”

En aquesta línia, el Programa de Gent Gran de la Fundació ”la Caixa” ha realitzat seguiment del confinament a través de les experiències i vivències quotidianes de 43 persones grans durant el confinament que posa de manifest les fortaleses de la gent gran en situacions complexes. L’informe “Fortaleses que sorgeixen de l'adversitat” remarca la importància de portar una vida amb rutines clarament establertes; una actitud proactiva; tenir una xarxa social i possibilitats de mantenir la comunicació, així com disposar d’una fortalesa psicològica, sentit de l’humor, curiositat i generositat per aconseguir una vida amb sentit i significat.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.