Pasar al contenido principal

L’alt Comitè per a la Fraternitat Humana ha convocat avui una Jornada pregària, dejuni (i obres de caritat), per demanar a Déu misericòrdia i pietat en aquest moment tràgic de la pandèmia. Tots som germans. Sant Francesc d'Assís va dir: "Tots germans". I per això, homes i dones de totes les confessions religioses, avui ens unim en la pregària i en la penitència, per demanar la gràcia del guariment d’aquesta pandèmia.

Homilia

A la primera lectura hem escoltat la història de Jonàs, a l'estil de l'època. Com que hi havia "alguna pandèmia", no ho sabem, a la ciutat de Nínive, potser una "pandèmia moral", (la ciutat) estava a punt de ser destruïda (cf. Jo 3,3-10). I Déu envia Jonàs a predicar: pregaria i penitència, pregària i dejuni (cf. vv. 7-8). Davant d'aquesta pandèmia, Jonàs es va espantar i va fugir (cf. Jo 1,1-3). Llavors el Senyor el va cridar per segona vegada i va acceptar anar a predicar això (cf. Jo 3,1-2). I avui tots nosaltres, germans i germanes de totes les tradicions religioses, preguem: dia de pregària i dejuni, de penitència, convocat per l’Alt Comité per la Fraternitat Humana. Cadascú de nosaltres prega, la comunitat prega, preguen les confessions religioses, preguem a Déu: tots germans, units en la fraternitat que ens uneix en aquest moment de dolor i de tragèdia.

No esperàvem aquesta pandèmia, ha vingut sense que l’esperéssim, però ara hi és. I molta gent mort. Molta gent mort sola i molta gent mort sense poder fer-hi res. Moltes vegades pot venir al pensament: "A mi no em toca, gràcies a Déu que me n'he salvat". Però pensa en els altres! Penseu en la tragèdia i també en les conseqüències econòmiques, les conseqüències en l'educació, les conseqüències ... el què vindrà després. I per això avui, tots, germans i germanes, de qualsevol confessió religiosa, preguem a Déu. Potser hi haurà algú que dirà: "Això és relativisme religiós i no es pot fer". Però, com qu no es pot pregar al Pare de tots? Cadascú prega com sap, com pot, com ho ha rebut de la seva pròpia cultura. No estem pregant els uns contra els altres, aquesta tradició religiosa contra l’altra, no! Tots estem units com a éssers humans, com a germans, pregant a Déu, segons la pròpia cultura, segons la pròpia tradició, segons les pròpies creences, però germans i pregant a Déu, això és l’important! Germans, dejunant, demanant a Déu perdó pels nostres pecats, perquè el Senyor tingui pietat de nosaltres, perquè el Senyor ens perdoni, perquè el Senyor aturi aquesta pandèmia. Avui és un dia de germanor, mirant l’únic Pare, germans i paternitat. Dia de pregària.

Nosaltres, l’any passat, o millor dit al novembre de l’any passat, no sabíem què era una pandèmia: va arribar com un diluvi, ha vingut de cop. Ara ens estem despertant una mica. Però hi ha tantes altres pandèmies que fan morir a la gent i nosaltres no ens n’adonem, mirem cap una altra banda. Som una mica inconscients davant les tragèdies que estan passant al món ara mateix. Només voldria dir-vos una estadística oficial dels primers quatre mesos d’aquest any, que no parla de la pandèmia de coronavirus, parla d’una altra. En els primers quatre mesos d’aquest any, han mort 3 milions i 700 mil persones han mort de fam. Hi ha la pandèmia de la fam. En quatre mesos, gairebé 4 milions de persones. Aquesta pregària d’avui, per demanar que el Senyor aturi aquesta pandèmia, ens ha de fer pensar en les altres pandèmies del món. N’hi ha moltes! La pandèmia de les guerres, de la fam i tantes altres. Però l’important és que avui, -junts i gràcies al coratge que ha tingut aquest Alt Comitè per la Fraternitat Humana, hem estat convidats a pregar cadascú segons la seva pròpia tradició i a fer un dia de penitència, de dejuni i també de caritat, d’ajudar als altres. Això és l’important. En el llibre de Jonàs hem sentit que el Senyor, quan va veure com la gent havia reaccionat –que s’havia convertit–, el Senyor s’aturà, aturà allò que volia fer.

Que Déu aturi aquesta tragèdia, aturi aquesta pandèmia. Que Déu tingui pietat de nosaltres i aturi també les altres pandèmies tan dolentes: la de la fam, la de la guerra, la dels nens sense educació. I això ho demanem com a germans, tots junts. Que Déu ens beneeixi a tots i tingui pietat de nosaltres.

Pregària per la comunió espiritual

Jesús meu, crec que Tu estàs en el Santíssim Sagrament. T'estimo per sobre de tot, i Et desitjo en la meva ànima. Com que ara no us puc rebre sagramentalment, almenys veniu al meu cor espiritualment. Com ja heu vingut, T’abraço i tot jo m'uneixo a Tu; no permetis que jo mai em separi de Tu.

Al final de la missa

Vull agrair avui a Sir Tommaso, el tècnic del so que avui treballa aquí per la trasnsmissió. Ell ens ha acompanyat en aquestes transmissions, treballa al Departament de Comunicació i es jubila, avui és la darrera vegada que treballa. Que el Senyor el beneeixi i l’acompanyi en la nova etapa de la vida.

Traducció: Pere Prat

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.