Pasar al contenido principal
Catalunya Religió

(Vatican News) Francesc Pardo, bisbe de Girona, comenta avui a Vatican News el missatge del papa Francesc amb motiu de la Jornada Mundial del Malalt que se celebra avui. Pardo, responsable del departament de Pastoral de la Salut de la Conferència Episcopal Espanyola, afirma que “Jesús mira la persona ferida, la humanitat ferida, per això hem de tenir ulls que veuen, que s'adonen, que miren profundament, que no són indiferents, que abracen cada persona en la seva condició de salut, sense descartar ningú, per experimentar la tendresa”.

Abraçar a cada persona en la seva condició de salut

“Les paraules de Jesús, és a dir, el títol del Missatge del Papa: ‘Veniu a mi tots els que esteu cansats i atabalats, i jo us alleujaré’. Perquè d'alguna manera és Jesús, la qual cosa ha realitzat i realitza mitjançant la seva paraula i la seva acció, ha explicat Pardo. Ell, ho proposa per a aquells que ho contemplen i se senten atrets, perquè se sentin empesos a confiar en Jesús i sobretot, tots aquells que d'alguna manera experimenten la fragilitat humana, el cansament, la feblesa i l'aclaparament”. A més, el responsable del departament de Pastoral de la Salut de la CEE ha subratllat que “aquesta mirada profunda que ens proposa el Papa, quan diu, la persona està ferida, la humanitat està ferida, hem de tenir ulls que veuen, ha precisat el prelat, que s'adonen, que miren profundament, que no són indiferents, que abracen cada persona en la seva condició de salut, sense descartar ningú, per experimentar la tendresa”.

Formació i actitud dels agents de pastoral

Així mateix, el bisbe Pardo parlant de les diferents formes greus de sofriment que travessen les persones malaltes ha assenyalat les principals dificultats que ha d'afrontar l'Església i sobretot, la Pastoral de Salut per poder dur a terme la seva missió. “Existeixen algunes dificultats per als agents de pastoral al moment d'afrontar les situacions de sofriment, sobretot en l'acompanyament als malalts, a les seves famílies i també als professionals de la salut. En aquest sentit, ha afirmat, és molt important la formació de l'agent de pastoral i l'actitud que té l'agent de pastoral, però també és important les condicions institucionals dels centres de salut, dels hospitals perquè facilitin aquesta actitud d'atenció als malalts i les seves famílies”.

Acompanyar en la solitud als malalts

El responsable del departament de Pastoral de la Salut de la CEE referint-se al treball que aquest Departament està portant a terme ha indicat que, enguany s'han centrat en el tema d'‘acompanyar en la solitud al malalt’. “Perquè d'alguna manera el gran problema de la malaltia, d'aquest estar cansat i atabalat, ha explicat, s'expressa en la solitud. Tenim una enquesta que ens diu que el 55% de persones malaltes sofreixen no sols en l'aspecte material, sinó també en l'esperit. D'aquí sorgeix la invitació de deixar-se portar a Jesucrist i en això l'agent de pastoral expressa i actualitza el que feia Jesús”.

L'Església està present en els moments de màxima fragilitat

Finalment, el bisbe de Girona s'ha referit a la temptació actual d'optar per una solució fàcil davant el sofriment i la malaltia, com és el camí de l'eutanàsia o el suïcidi assistit. Per contra, ha dit, és important ajudar les persones a donar-los un sentit ple a la seva situació de sofriment i malaltia. “Per a nosaltres l'important és la vida, per tant és ajudar a viure en tota situació, en la situació de plenitud, de forces, però també en la situació de fragilitat i de màxima fragilitat. També en aquest moment l'Església es proposa ajudar a viure en aquesta situació, però comunicant vida, comunicant qualitat de vida, no eliminant-la, no a l'eutanàsia, per això és important l'atenció pal·liativa, les cures pal·liatives que engloben el tractament mèdic, el tractament espiritual, de portar-los la pau, d'administrar els sagraments si desitgen, és a dir, d'alguna manera que pugui viure els últims moments amb lucidesa i ajudant-los a morir amb dignitat”.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.