Pasar al contenido principal
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Bisbat d'Urgell) La diversió i l’entreteniment no estan pas renyits amb les vivències de fe i la reflexió. Durant aquest estiu, els agrupaments escoltes, esplais, casals parroquials, campaments i cases de colònies s’estan omplint de joves i d'infants que comparteixen, viuen i transmeten els valors evangèlics arreu de la diòcesi d’Urgell. Fan possible que molts nois i noies puguin viure un estiu diferent, més enllà dels ordinadors, mòbils, whatsapps. Es fan a través dels jocs de sempre, dels tallers creatius i formatius que omplen uns dies de les seves vacances estiuenques. L’amistat i el treball en equip ajuden a portar a terme les tasques encomanades, a compartir moments bons i moments difícils. I també la proposta d’acompanyar-los des d’una fe oberta a les realitats espirituals que viuen aquests infants, i de retruc les que viuen les seves famílies.

Les cases de colònies de Bastanist, a la Cerdanya, de Santa de Meià, a la casa d’Aina, a Andorra, els Refugis de Serinyà, la casa de colònies de Can Xalló, a la Garrotxa, s’han vist inundades de nens de totes les edats. Els grups d’esplai, i altres grups d'infants han pogut accedir a les colònies a través d’inscripcions directes, d’ajuts i d’altres grups.

D’altra banda, els grups de joves Txt s’han trobat per fer una estada de convivències a La Seu d'Urgell. Han estat trenta adolescents dels grups de joves Txt diocesans, entre nois i monitors, participant en unes convivències organitzades per la Delegació de Joventut del Bisbat d’Urgell, amb el títol 'On està el teu tresor, allí està el teu cor'. Els joves i monitors van dormir al Seminari diocesà i els àpats i les activitats es van dur a terme a la Casa Molines, cedida per la Fundació Llar Cristiana Maria Maestre. També es van fer excursions i sortides.

Durant el mes de juliol, alguns joves també faran una estada a la comunitat de Taizé, a França, en la qual van poder compartir, viure i transmetre els valors evangèlics, vivint la convivència entre ells.

Els agrupaments escoltes també han fet sortides d’estiu especials. En aquest cas, l’Agrupament Escolta Ivarsenc, d'Ivars d'Urgell –on hi participen nens i joves d'Ivars d'Urgell, de Vallverd d'Urgell, de Ponts, de Barbens i altres parròquies de la zona sud del Bisbat– va fer Campaments al Parc Natural del Montseny del 28 de juny al 7 de juliol amb 100 infants. Les diferents branques de Castors i Llúdrigues, Llops i Daines, Ràngers i Noies Guia, Pioners i Caravel·les –nom dels grups per les edats– van compartir uns dies d’amistat i també de formació integral, per ajudar-los a créixer, amb una pedagogia en el lleure que busca formar futurs ciutadans responsables amb la societat i l’entorn ambiental, que visquin i siguin capaços de fer dels valors de l’escoltisme un motor per a una societat més justa i més fraterna. També participen al Camp Internacional 'Marsna Jamborette' a Holanda del 29 de juliol al 9 d'agost.

La casa de colònies d’Aina, al Principat d’Andorra, no pararà en el seu moviment durant l’estiu, una vegada acabats els tres torns de colònies, amb centenars de nens i nenes. Serà el moment d’acollir, com en els darrers anys, el Curs de Monitors de la FEMN, en el qual els joves aprendran eines per a acompanyar després els infants i d’altres joves en la construcció de la seva personalitat, valorant coses importants del contacte humà, més enllà del que ofereixen avui les noves tecnologies i les amistats virtuals. Es portaran a terme en la segona quinzena d’agost.

La Fundació d’Esplais Santa Maria de Núria (FEMN)

La Fundació d’Esplais Santa Maria de Núria (FEMN) ha organitzat diversos torns de colònies durant els mesos de juliol i agost, i en poden gaudir infants dels diversos grups d’esplai que durant l’any acompanyen les activitats de lleure amb valors, impulsades pels grups vinculats amb les parròquies i les escoles. Sacerdots de la diòcesi que dirigeixen les pregàries cada dia acompanyen també aquestes activitats.

La Fundació acompanya els infants i joves en el lleure i els educa en el compromís, els valors cristians, en una actitud ecològica i en la gestió sostenible, en la companyonia i la solidaritat. Una munió de monitors treballen de manera voluntària durant aquestes setmanes per fer arribar aquest missatge a través de jocs, activitats grupals i de cohesió. Els monitors els ajuden en l’adquisició d’hàbits saludables i sostenibles, d’higiene i salut, d’alimentació i d’organització del temps.

Actualment, la FEMN és una associació de 15 centres d'esplai i 9 cases de colònies repartides arreu del bisbat. En conjunt compten amb uns 250 monitors i les activitats apleguen al voltant de 1000 infants, joves i adolescents. La Fundació d'Esplais de Santa Maria de Núria és una entitat de caràcter diocesà, que està dins l’estructura organitzativa del nostre bisbat, formant part de la Delegació Diocesana de Joventut, ja que vol ser també una resposta a les inquietuds de la pastoral de joves en l’àmbit diocesà. També és membre de la Coordinació Catalana de Colònies, Casals i Clubs d’Esplai (CCCCCE).

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.