Pasar al contenido principal
Por Catalunya Religió .
En
Homenatge a Modest Gaya, fundador de la Schola Cantorum

(Parròquia Sant Joan Baptista) La parròquia de Sant Joan Baptista ha celebrat joiosament la seva festa patronal amb una missa solemne concelebrada per Jaume Pons, Joan Ramon Ezquerra, rectors, i Ramon Vila. Hi ha assistit Anna Campo, regidora de la Paeria. La cerimònia s’ha iniciat a les 11:30 amb una entrada de la Schola Cantorum de l’Ateneu Popular de Ponent, seguit de l’homenatge a Modest Gaya, fundador i director de la Schola Cantorum de Sant Joan des de 1944 i durant vàries dècades, preparat per la parròquia amb ocasió dels aniversaris de Sant Joan.

Francesca Agustí ha explicat el sentit de l’homenatge pel preuat servei a la parròquia i el prestigi que va adquirir la formació musical, la primera que es creà a la postguerra a Lleida, i base del ressorgiment de l’Orfeó lleidatà l’any 1953. En representació dels seus cantaires hi havia Carme Valls, cofundadora de la Coral Shalom, Paquita Montañola i Joan Gaya. A continuació ha pres la paraula Joan Gaya per glossar la figura del seu pare i fundador de la Schola Cantorum fa setanta-cinc anys, aniversari que se suma als que la parròquia commemora actualment. S’ha referit d’una manera especial al treball de Modest Gaya per dotar la Schola Cantorum d’un Arxiu Musical que Lluis Virgili va qualificar com “el més important després del de la Catedral en composicions litúrgiques a veus d’home”. En aquest sentit, Joan Gaya ha reivindicat que es garanteixi la conservació d’aquest arxiu amb el nom de “Modest Gaya”, en reconeixement del seu origen.

Jaume Pons a l’homilia s’ha referit a la importància de conèixer quin és el nostre origen i la nostra missió, tenint present que tots som estimats als ulls de Déu i hem de procurar viure com Jesús, “que va passar pel món fent el bé” (cf. Ac 10,38). El temple estava ple de feligresos d’ara i d’abans de la parròquia de Sant Joan, ben units a la feligresia de la parròquia del Carme i gent d’arreu de la ciutat que han compartit aquesta festa tan entranyable. A tots s’ha adreçat el celebrant, que també ha recordat al tant estimat Joan Mora.

La Schola Cantorum de l’Ateneu Popular de Ponent s’ha sumat a l’homenatge solemnitzant la litúrgia cantant la Missa de Angelis, i interpretant altres partitures en cant gregorià al final de la celebració. Es dóna la circumstància que aquest cor polifònic mixt dirigit per Enric Navàs enguany celebra el seu 10è aniversari, emmarcat endemés en el 40è aniversari de l’entitat que l’acull. Una sortosa coincidència que aprofitem per felicitar i agrair haver-la compartit entre nosaltres.

Acabada la celebració religiosa s’ha celebrat la festa de Sant Joan al carrer, davant de la porta de Santa Marta. Allí el grup de catequesi ha donat una nota de color ballant un galop i una sardana, preparat amb el bon mestratge de Pepita Elvira. L’animació ha continuat amb una altra sardana oberta a la participació popular. Tots han pogut degustar també la tradicional coca de Sant Joan acompanyada d’una beguda molt refrescant preparada per l’antiga Casa Roig als porxos de Sant Joan. Ha estat el moment d’esplaiar-se en les salutacions a amics i coneguts i de felicitar ben cordialment el sant al nostre rector.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.