Pasar al contenido principal
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Jordi Llisterri-CR) Aquest dimecres es va presentar al Claustre de la Mercè de la Sagrada Família de Barcelona l’agenda de 2019 de Catalonia Sacra. Els deu bisbats amb seu a Catalunya impulsen conjuntament per vuitè any aquesta programació en vint comarques de Catalunya i una del País Valencià, dins del bisbat de Tortosa.

El bisbe de Girona i president de Catalonia Sacra, Francesc Pardo, va destacar la importància i el creixement progressiu d'aquesta iniciativa dels deu bisbats amb seu a Catalunya. Pardo va remarcar també la dimensió evangelitzadora del projecte, que ressalta “un patrimoni cultural de l’Església que arriba a tots els racons de Catalunya, una gran riquesa material i espiritual”. Per Pardo és una mostra de com “l’Evangeli s’ha fet art i cultura”.

El bisbe de Girona també va agrair la col·laboració de la Basílica de la Sagrada Família en el projecte. La Sagrada Família és “un referent mundial de la bellesa de la fe cristiana enmig de la ciutat” i una peça fonamental en la proposta cultural de Catalonia Sacra. En la presentació, el president delegat de la Junta Constructora, Esteve Camps, va remarcar la importància del projecte i que “la Sagrada Família està la costat de Catalonia Sacra”.

Dani Font, de l’equip de Catalonia Sacra, va relatar el creixement que ha tingut Catalunya Sacra des de la seva creació. Entre altres va remarcar el nou acord amb Facultat Antoni Gaudí d’Història, Arqueologia i Arts Cristianes, la renovació del web, o la xarxa de centres religiosos amb serveis turístic.

Els directors de les revistes Sapiens i Descobrir, Clàudia Pujol i Joan Morales, va explicar algunes de les propostes més destacades de l'agenda 2019. L’acte va acabar amb una visita guiada a la sagristia de la Sagrada Família a càrrec de l’arquitecte del temple Alejandro Seoane.

Les activitats de Catalonia Sacra (i Dertosa Sacra, la denominació que rep al bisbat de Tortosa) inclouen conferències i visites guiades a elements destacats del patrimoni amb valor afegit, bé sigui perquè no s’ofereixen regularment, bé sigui per la rellevància dels ponents. A més d’aquest actes repartits al llarg de l’any, també es proposen activitats centrades en béns patrimonials que han estat recentment restaurats i investigats, com les pintures gòtiques de Santa Maria del Bruc o la taula de la Pentecosta de la Catedral de Vic. També s’inclou activitats centrades en actes culturals d'arrel religiosa com la passió d’Ulldecona, que celebra el seu 65è aniversari, la festa de Sant Medir de Barcelona, la processó dels Dolors de Peralada, el cicle «Músiques del retaule» de Vilanova i la Geltrú i la processó del Carme que es fa cada any al port de Barcelona.

Com a novetat, Catalonia Sacra aprofitarà períodes com Setmana Santa o l’estiu per proposar, a través de la seva web, activitats que el visitant pot fer per lliure.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.