Pasar al contenido principal
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Bisbat d'Urgell) Aquest cap de setmana Sant Julià de Lòria (Principat d’Andorra) s’omplí de joves procedents de diversos punts especialment, Andorra i Catalunya, per compartir la sisena edició del festival Canòlich Music. A la missa, acte central de la trobada, es van trobar diverses generacions i prop d’un miler de persones en l’envelat preparat per l’esdeveniment, pel Comú de Sant Julià de Lòria. L’arquebisbe Joan-Enric Vives va cloure l’Eucaristía animant els joves en el seguiment de la fe. La missa va ser presidida pel rector de la parròquia i un dels organitzadors del festivial, Pepe Chisvert. El delegat de Joventut del Bisbat d'Urgell, Lluís Plana, es mostrà molt content en la seva valoració per la implicació dels joves, dels voluntaris i dels artistes i grups, que fa que el festival sigui un referent i creixi any rere any. El delegat d’Ensenyament i Rector de Sant Julià de Lòria, la parròquia organitzadora, Pepe Chisvert, refermà que el festival "és un espai de trobada i que a Andorra, en la seva vocació de cruïlla de camins, això té un gran valor".

Activitats amb valors entorn dels Drets Humans

Amb motiu del 70è aniversari de la declaració universal dels drets humans, el Canòlich Music va triar aquesta temàtica com a eix de les activitats i reflexions del festival. Tant el matí com la tarda del dissabte, es van organitzar tallers com el Crist Xperience o l’activitat a la natura ‘Els camins saludables dels drets humans’, els nois i noies van fer un tram caminant vorejant el riu.

L’Eucaristia, l’acte central del Festival Canòlich Music, va aplegar novament centenars de persones de totes les edats, provinents d’Andorra, la Seu d’Urgell i les comarques properes, València, Tortosa, Lleida i Barcelona. Aquesta vegada, la celebració eucarística fou animada pel músic David Pradas i el seu projecte visual i musical "David Pradas Project". La missa fou presidida per Pepe Chisvert, i concelebrada pel sotsdelegat de Joventut, Gabriel Casanovas, el delegat de Joventut del bisbat de Tortosa, Ivan Cid, el delegat de Joventut del Bisbat de Lleida, Manel Mercader, que acompanyaven grups de joves participants i per d’altres capellans joves de la diòcesi, que es van barrejar entre els joves durant la celebració, i d’altres sacerdots d’Andorra i de la diòcesi que també van voler participar. L’arquebisbe d’Urgell i Copríncep d’Andorra, Joan-Enric Vives, va fer el tancament de l’acte: en l’Acció de Gràcies, al final de la cerimònia va fer-se present, i engrescà els joves a seguir en el camí de la fe, ja que ells són els protagonistes de la nostra Esglèsia.

La missa, molt viscuda pels nois i noies, va ser preparada per un equip format per Ramon Oromí, Xavier Coma i David Pradas, tots tres molt vinculats a la pastoral juvenil del bisbat d’Urgell.

Va tenir tres moments remarcables: el moment del perdó, de l’ofertori i de la pau, en els que a través de símbols -com la incorporació dels drets, llavors i una olivera es va treballar amb els drets i la capacitat de totes les persones de fer del món un espai de pau i d’entesa i de sosteniment.

A la celebració van assistir els membres de la corporació del Comú de Sant Julià, encapçalats pel Cònsol Major i ministres residents a la parròquia, així com nombrosos veins de la parròquia i d’Andorra.

La música com a eina de transmissió de valors

Les Delegacions de Joventut i Ensenyament potencien amb aquest projecte la música com una de les millors eines per acostar als joves a l’espiritualitat i, alhora, fer-ne una transmissió de valors. Per aquest motiu, es fa un gran esforç en programar artistes d’arreu amb diversos estils musicals i, que tenen en comú una clara vocació de divulgació de valors sòlids cristians.

La inauguració del festival va anar a càrrec -divendres al vespre- d’un grup molt proper al festival Canòlich Music, Sal150. Aquest any, portaven una novetat important, el seu nou disc ‘Vale la pena vivir’. Els joves, que molts entonaven les cançons amb els artistes, van ballar de principi a fi del concert. Seguidament, el DJ portuguès Gui Brazil va fer una sessió musical apoteòsica, els seus missatges i videoprojeccions el van fer connectar ràpidament amb el seu públic.

Durant el matí del dissabte el dia més important del festival, la pregària i les reflexions es van combinar amb la música de diversos grups d’estudiants procedents de l’escola Jesús i Maria, escola del barri de Sant Gervasi (Barcelona). Una manera efectiva de captar l’atenció, implicar, motivar i cohesionar als joves.

Al vespre, després de les activitats i Eucaristia, es van reprendre les actuacions musicals. Va actuar el grup local Cor Rock d'Encamp, que interpretà magistralment versions corals de música pop, rock i grans ‘hits’. Tot seguit, un dels moments més esperats, la tornada de LZ7 al Canòlich Music, el grup cristià de rap i de ball originari de Manchester. La clausura del festival la féu NIRA, el DJ resident a Benicarló.

El Festival Canòlich Músic va néixer fa sis anys de la iniciativa d'un grup de joves monitors vinculats a la Delegació d'Ensenyament i de Joventut del Bisbat d'Urgell, i va trobar en la parròquia de Sant Julià de Lòria un espai on desenvolupar-se, amb el suport del Comú (ajuntament) de Sant Julià, del govern d'Andorra i de diverses empreses i particulars. Cada any ha treballat un tema, amb la intenció de fer arribar valors sòlids als nois i noies, adolescents i joves que estan construint la seva pròpia percepció de la realitat i del món que els envolta; enguany se celebra el 70 aniversari de la Declaració universal dels drets humans.

Es divulga essencialment a través de les escoles, els mestres i animadors que estan interessats en desenvolupar aquestes dimensions en els joves en diverses àrees geogràfiques: el Principat d'Andorra, l'àrea pirinenca i les escoles de les principals capitals de comarca, de les comarques de Lleida i també algunes escoles de Barcelona i València.

Els delegats de Joventut i Ensenyament del Bisbat d'Urgell, Lluís Plana i Pepe Chisvert, són els que han liderat aquest projecte, conjuntament amb l’equip organitzador i el suport d'un equip d'unes 70 persones voluntàries, que articulen l'organització dels espais per dormir, els àpats, els tallers, l'atenció als grups i les activitats. Compta amb el suport de la Delegació de Mitjans de Comunicació, que s’encarrega de la part visual de l’Eucaristía i de la retransmissió en directe per les xarxes socials i la pàgina web de la diòcesi. Hi col·laboren els serveis de circulació i manteniment del Comú (ajuntament) de Sant Julià de Lòria, i empreses vinculades a les telecomunicacions en el suport logístic i el Govern d'Andorra, en la promoció d'una alimentació saludable en els àpats inclosos en les activitats del festival.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.