Pasar al contenido principal
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Jordi Llisterri-CR) El curs vinent començarà amb una renovació pràcticament total dels responsables dels tres seminaris catalans. Aquest dilluns s’ha fet públic el nomenament d’un nou rector del Seminari Interdiocesà de Catalunya. Javier Vilanova, del bisbat de Tortosa, substitueix Norbert Miracle, capellà de Tarragona que ha tingut aquesta responsabilitat els darrers 13 anys. Vilanova era fins ara formador del mateix seminari.

Fa pocs dies també es va anunciar el canvi de rector al Seminari de Barcelona i Sant Feliu, en el que Felip-Juli Rodríguez substitueix Josep Maria Turull també després de 13 anys. I a Terrassa, el bisbe Salvador Cristau continua com a rector però Guillem López substitueix Emili Marlés com a formador.

El canvi també afecta a les resta de formadors dels seminaris catalans, l’equip que fa el seguiment i l’acompanyament dels qui es preparen per ser ordenats sacerdots. En el Seminari Interdiocesà, el nou vicerector serà Gabriel Casanovas, capellà del bisbat d’Urgell ordenat fa dos anys, enlloc de Jaume Casamitjana, i Jaume Gené serà el nou formador. A Barcelona, el nou formador del Seminari Major i Menor serà mossèn David Àlvarez.

Tres seminaris

Per sorpresa, en poques setmanes hi hagut el canvi dels responsables de la formació dels futurs capellans de les diòcesis catalanes. En els tres casos, els responsables que deixen el Seminari passaran a encarregar-se de parròquies significatives de la seves diòcesis. Norbert Miracle ha estat nomenat rector de la parroquia de Sant Salvador del Vendrell, una de les més grans de la diòcesi. Va ser nomenat rector de Seminari Interdiocesà el 2005 i des de 2011 feia equip amb Jaume Casamitjana com a vicerector. Una etapa marcada per la voluntat de crear un ambient familiar en el centre de Barcelona on resideixen seminaristes de diverses diòcesis i per l’aplicació de les orientacions del papa Francesc en la Ratio Fundamentalis que regula i orienta la formació que han d'oferir els seminaris de tota l'Església.

Josep Maria Turull serà el nou rector de la parròquia de la Sagrada Família de Barcelona substituint Lluís Bonet i el primer rector de la basílica. D'altra banda, Emili Merlés substitueix mossèn Blai Blanquer com a rector de Sant Pere d'Octavià, la parròquia principal de Sant Cugat del Vallès.

Actualment, els tres seminaris catalans s’encarreguen de formació de 86 seminaristes en els tres seminaris: el de Barcelona (amb els seminaristes de l’arquebisbat de Barcelona i del bisbat de Sant Feliu de Llobregat), el del bisbat de Terrassa, i el Seminari Interdiocesà (que acull a Barcelona els seminaristes de la resta de bisbats amb seu a Catalunya: Tarragona, Girona, Lleida, Solsona, Tortosa, Urgell i Vic). Els seminaristes dels tres seminaris reben la formació teològica a l’Ateneu Universitari Sant Pacià de Barcelona. Un cicle formatiu que s’acostuma a completar en set anys.

Nota de premsa . Nou Equip de formadors del Seminari Major Interdiocesà de Catalunya

L’Arquebisbe metropolità de Tarragona i els Bisbes de les 6 Diòcesis sufragànies de la Província Eclesiàstica Tarraconense (que comprèn les Diòcesis de Tarragona, Girona, Lleida, Solsona, Tortosa, Urgell i Vic) han nomenat per tres anys el nou Equip de Formadors del Seminari Major Interdiocesà de Catalunya, que estarà format per Mn. Javier Vilanova Pellisa, com a Rector, Mn. Gabriel Casanovas Vila, com a Vicerector, i Mn. Jaume Gené Nolla, com a Director espiritual.

El Bisbe delegat per a acompanyar el Seminari continuarà essent Mons. Joan-Enric Vives, Arquebisbe d’Urgell i President de la Comissió de Seminaris i Universitats de la Conferència Episcopal Espanyola.

Mn. Javier Vilanova Pellisa (La Fatarella – Tarragona, 1973) és prevere del bisbat de Tortosa des de 1998, Rector del Seminari Diocesà de Tortosa, Delegat diocesà de Catequesi i de Pastoral Vocacional, Membre del Consell Presbiteral i Rector de les parròquies d’Alfara de Carles i del Sagrat Cor de Jesús de la Raval de Cristo (Roquetes). Des de feia dos anys era el Director espiritual del Seminari Major Interdiocesà. És missioner de la Misericòrdia per nomenament del Papa Francesc.

Mn. Gabriel Casanovas Vila (Rubí - Barcelona, 1978) és prevere del bisbat d’Urgell des de 2016, Vicerector del Seminari diocesà d’Urgell i Subdelegat diocesà de Joventut. És Mestre d’Educació especial, i està cursant el Grau en Història, Arqueologia i Arts cristianes a la Facultat Antoni Gaudí de l’Ateneu St. Pacià de Barcelona. És Membre del Secretariat del Consell Presbiteral i prevere adscrit a la Parròquia de St. Ot de La Seu d’Urgell.

Mn. Jaume Gené Nolla (Vinyols i Els Arcs – Tarragona, 1972) és prevere de l’arquebisbat de Tarragona des de 1999, recentment nomenat nou Rector del Seminari de Tarragona. És llicenciat en Teologia per la Facultat de Teologia de Catalunya i Batxiller en Música Sacra pel Pontifici Institut de Música Sacra de Roma. Va ser Rector del Seminari Menor de Tarragona i actualment és Arxiprest, Membre del Consell Presbiteral i responsable de les Parròquies d’Altafulla i de Vespella, la Nou i la Riera de Gaià. És missioner de la Misericòrdia per nomenament del Papa Francesc.

9 de juliol de 2018

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.