Pasar al contenido principal
Catalunya Religió

(Abadia de Montserrat) Les Trobades d’Animadors de Cant per a la Litúrgia de Montserrat d’aquest estiu homenatjaran el seu fundador, Gregori Estrada, amb motiu del centenari del naixement d’aquest monjo i músic, traspassat el 18 de març de 2015. Així, doncs, a les tres Trobades programades enguany, que tindran lloc les setmanes del 23 al 28 de juliol, del 30 de juliol al 4 d’agost, i del 13 al 18 d’agost, hi haurà tres concerts, respectivament, de l’organista Modest Moreno, per tal de recordar la figura de Gregori. Aquests concerts, que es podran seguir en directe a través de Montserrat RTV, seran els dies 27 de juliol, 3 i 17 d’agost, a les 21h, a la Basílica de Santa Maria de Montserrat. L’entrada serà lliure.

Les Trobades d’Animadors de Cant per a la Litúrgia de Montserrat són un espai per compartir anhels, preocupacions i projectes pel que fa al cant a la litúrgia; i també per descobrir mètodes i pràctiques que afavoreixin la participació del poble en les celebracions litúrgiques. Se celebren ininterrompudament des de 1970, tenen una durada d’una setmana i se’n fan tres durant l’estiu. Van començar amb motiu de la introducció de les llengües vernacles en la Litúrgia pel Concili Vaticà II: es feia necessari un repertori i uns animadors per ensenyar i dirigir el cant en català i facilitar la participació litúrgica de l’assemblea. Cantors, cantores, directors i directores han format part d’una generació moguda per l’afany del conreu de la música i del cant per a la litúrgia. Un dels artífex més destacats d’aquest treball va ser Gregori Estrada, amb la seva preparació musical i la seva constància tenaç. Mestre de mestres, Gregori va saber amalgamar directors, cantors i voluntats per a dur endavant la tasca de les Trobades.

El programa de les Trobades En les tres Trobades anuals s’hi treballen cants en català per a la litúrgia i direcció musical. Tot i que es fa servir molt material del repertori montserratí –com el llibre “El diumenge a Montserrat”- també es treballaran peces del Cantoral Litúrgic Bàsic per tal d’oferir un repertori divers i que, un cop a les seves parròquies i comunitats, els animadors puguin fer servir el que més s’adapti a les seves necessitats. Amb tot, cal recordar que més que el repertori concret, el que realment és important és la manera de treballar-lo, el treball de la direcció, el treball vocal, el treball coral... Es tracta de posar uns bons fonaments, els punts bàsics del cant i la direcció, per tal d’aplicar-los posteriorment a la realitat concreta de cada assemblea. A les Trobades també s’hi imparteix una ponència de tema litúrgic i es facilita la participació a la pregària i a l’Eucaristia del Santuari. Igualment hi ha estones de lleure que permeten la convivència i el coneixement de diferents realitats de Montserrat. Les Trobades s’inicien a les 12 del migdia del dilluns i acaben a les 4 de la tarda del dissabte. L’allotjament és a l’Hostatgeria del Monestir de Montserrat.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.