Pasar al contenido principal
Catalunya Religió

(CR) Divendres Sant. Avui els cristians reviuen el drama de la mort de Jesús al Calvari. La creu segueix en peu com a signe de salvació i d'esperança. El Divendres Sant no se celebra l'Eucaristia. L'altar llueix sense estovalles, sense creu, sense espelmes ni flors.

Continuem avui la col·laboració amb el professor Joan-Andreu Rocha Scarpetta, degà de la Facultat d'Educació Social i Treball Social Pere Tarrés - Universitat Ramon Llull i doctor en comunicació i història de les religions.

Rocha és el coordinador del Fons Filmogràfic de les Religions, una base de dades, única al món, que compta amb unes tres mil pel·lícules sobre religions indexades.

Quines pel·lícules ens recomana avui per celebrar el Divendres Sant?

1. Silenci

Traduccions: Silence, Silencio, Silenci
Director: Martin Scorsese
Any: 2016
País: Estats Units

Sinopsi: Segona meitat del segle XVII. Dos joves jesuïtes portuguesos viatgen a Japó cercant el seu mentor, el conegut missioner Pare Ferreira. Els últims rumors indiquen que, després de ser perseguit i torturat, Ferreira ha renunciat a la seva fe, una cosa difícil de creure pels sacerdots que van a la seva trobada. A Japó ells mateixos viuran el suplici i la violència amb les quals les autoritats japoneses persegueixen als cristians, als que torturen fins a apostatar o morir.

2. De déus i d'homes

Traduccions: Des hommes et des dieux, De déus i d'homes
Director: Xavier Beauvois
Any: 2010
País: França

Sinopsi: A finals del segle passat, en un monestir situat a les muntanyes del Magreb, vuit monjos cistercencs viuen en perfecta harmonia amb els seus germans musulmans. Però una onada de violència i terror s'apodera lentament de la regió. Malgrat el creixent perill que els envolta i de les amenaces dels terroristes, els monjos decideixen quedar-se i resistir.

3. Fill de l'home

Traduccions: Son of man, Hijo del hombre, Fill de l’home
Director: Mark Dornford-May
Any: 2006
País: Sud-àfrica

Sinopsi: Film sud-africà que situa la passió i la resurrecció de Jesús en el context de la Sud-àfrica contemporània. La trama comença amb Maria, que cerca refugi de la violència generada per la guerra civil. Mentre s’amaga té una aparició. L’aparició li diu que serà mare del fill de Déu, cosa que ella entén quan es troba embarassada i dona a llum un fill. Aquest creix, comença a predicar i té un grup de seguidors. L’ocupació militar canvia la situació. En general els militars consideren Jesús inofensiu, però Judes els convenç que és una amenaça. Els militars agafen Jesús i el torturen perquè deixi de predicar, però ell s’hi oposa i és assassinat. Maria pren el cos del seu fill mort i el penja en una creu perquè tot el poble el pugui veure. Els del poble comencen a cantar a la seva memòria, però els militars els fan callar. Jesús finalment ressuscita i anima els habitants del poble a continuar els cants de lloança a Déu. L’acollida d’aquesta peculiar adaptació de la vida de Jesús va ser alta.

4. Últims dies al desert

Traduccions: Last days in the desert, Últims dies al desert
Director: Rodrigo García
Any: 2015
País: Estats Units

Sinopsi: Enmig d'un àrid paisatge, davant la fatiga i les al·lucinacions per la calor i la solitària estància des de fa més d'una lluna, Jesús té una trobada amb el Diable, qui està més ansiós de temptar a l'exhaust viatger.

5. El novè dia

Traduccions: The Ninth Day, El noveno dia, El novè dia
Director: Volker Schlöndorff
Any: 2004
País: Alemanya, Luxemburg

Sinopsi: Film que aborda, de forma narrativa, el debat sobre la posició del catolicisme i els camps de concentració durant la Segona Guerra mundial. El sacerdot catòlic Henri Kremer, presoner al camp de concentració alemany de Dachau, rep autorització per anar a casa durant nou dies pel funeral de la seva mare. L’oficial de la Gestapo Gebhardt, que sap que Kremer pertany a una família rica de Luxemburg, li diu que durant aquells dies ha d’intentar convèncer al bisbe de Luxemburg d’escriure una carta al Vaticà de cara a que el Papa recolzi a Hitler i al nazisme. Li diu que només d’aquesta manera podrà salvar els seus companys del camp de concentració. Durant els nou dies el sacerdot intentarà explicar als horrors dels camps als seus familiars i convèncer al bisbe, però ningú li creu, raó per la qual torna al camp de concentració per morir.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.