Pasar al contenido principal
Catalunya Religió

(CR) El cinema configura la imatge que moltes persones es poden fer del fenomen religiós i de les diverses tradicions religioses? A partir d'aquesta pregunta i intuïció va néixer la idea de realitzar una base de dades, un Fons Fimogràfic de les Religions, únic al món, que recull la producció filmogràfica mundial sobre les diverses tradicions religioses. Avui, Diumenge de Rams, encetem una col·laboració especial per a Setmana Santa amb el degà de la Facultat Social i Treball Social Pere Tarrés - Universitat Ramon Llull, Joan-Andreu Rocha Scarpetta. Li hem demanat que ens recomani cinc pel·lícules per encetar aquests dies de Setmana Santa.

Rocha, doctor en ciències de la comunicació i en història de les religions, és el coordinador del Fons Fimogràfic, que sota el paraigües de la Direcció General d'Afers Religiosos aplega actualment uns tres mil films sobre religió. També acaba de publicar el llibre 'Cinema, religions i cultures. La representació cinematogràfica de les grans tradicions religioses', que és el volum 88 de la Col·lecció 'Cristianisme i Cultura' de la Fundació Joan Maragall.

Quines són les cinc pel·lícules que ens recomana el professor Rocha per avui?

1. L'evangeli segons Sant Mateu

Títol: Il Vangelo secondo Matteo
Traduccions: The Gospell acording to St. Mathew, El Evangelio según San Mateo, L’evangeli segons Sant Mateu
Director: Pier Paolo Pasolini
Any: 1964
País: Itàlia

Sinopsi: Film sobre la vida de Jesús on el director italià Pier Paolo Pasolini presenta, amb actors no professionals, la vida de Jesús seguint literalment com a guió el text de l’Evangeli segons Sant Mateu. La producció, dedicada a la memòria del Papa Joan XXIII, va ser àmpliament premiada a Itàlia i constitueix un document de recerca de fidelitat al text bíblic amb una posada en escena senzilla però contundent, junt amb una interpretació marxista de la figura de Jesús.

2. El Messies

Títol: The Young Messiah
Traduccions: El joven Mesías, El jove Messíes
Director: Cyrus Nowrasteh
Any: 2016
País: Estats Units

Sinopsi: Film d’inspiració bíblica basat en l’especulació sobre la vida de Jesús quan era jove. A la trama trobem el jove Jesús que retorna a Palestina amb els seus pares després d’haver viscut a Egipte per uns anys. El noi, que ara té 7 anys, comença a descobrir la veritat sobre la seva vida, tot adonant-se que és el fill de Déu i que Déu l’ha enviat per ser el salvador de la humanitat. El guió està basat en el popular llibre de Anne Rice «El Messies: el nen jueu».

3. El jardí de l'Eden

Títol: I giardini dell’Eden
Traduccions: The Garden of Eden, Los jardines del Edén, El jardins de l’Eden
Director: Alessandro D’Alatri
Any: 1998
País: Itàlia

Sinopsi: Drama sobre la vida de Jesús, des de la nativitat fins a la trobada amb els apòstols, que prescindeix dels texts evangèlics per centrar-se en els aspectes humans, espirituals i compassius de Jesús, el qual va optant per evitar la violència, les disquisicions teològiques i els interessos polítics, de cara a aprofundir en un missatge profundament espiritual del que hauria de ser el Regne de Déu.

4. Fill de Déu

Títol: Son of God
Traduccions: Hijo de Dios, Fill de Déu
Director: Christopher Spencer
Any: 2014
País: Estats Units

Sinopsi: Producció cinematogràfica per televisió sobre la vida de Jesús des del seu naixement fins la seva mort i resurrecció relatada a partir dels testimoniatges dels evangelistes, en particular de l’evangelista Joan. Es tracta d’una adaptació ajustada a 2.18 hores de la sèrie de 10 hores produïda pel «History Channel». La recepció del film, des del punt de vista artístic, va ser molt pobre donat el caràcter pietista de la producció.

5. Godspell

Títol: Godspell
Director: David Greene
Any: 1973
País: Estats Units

Sinopsi: Adaptació cinematogràfica de l’obra musical de Brodway «Godspell: A Musical Based on the Gospel According to St. Matthew». L’obra se centra sobretot en la representació de les paràboles de Jesús seguint la iniciativa de Joan el Baptista, que ajunta un grup de deixebles per representar-les en el context de la ciutat de Nova York. Es tracta d’un esforç d’actualització de la vida de Jesús i dels seus ensenyaments en el context de la joventut americana dels anys 70’.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.