Pasar al contenido principal
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Revista Temple) La sagristia és l’espai reservat als sacerdots per prepararse per oficiar les celebracions religioses i, per aquest motiu, Gaudí representa al pinacle de la sagristia la representació de Jesús, model de sacerdot, amb dues prefiguracions de Crist: el veremador i el sacrifici de l’anyell, acompanyats de l’Amén de l’Apocalipsi i el JHS. El terminal de la cúpula està rematat per la corona de la vida, de bronze, i sota hi ha l’anell que representa l’aliança de Jesús amb l’Església, instaurada al Sant Sopar de Dijous Sant. Ambdós elements reforcen la idea de sacrifici i Església. En cada grill de la cúpula veiem distribuïdes 21 peces de color blanc, realitzades en marbre de Macael, que representen les ànimes pures amb vestits blancs, de què ens parla el llibre de l’Apocalipsi. Les palmes que porten, que en la iconografia cristiana són símbol de martiri per la fe, se situen als arestons de pòrfir i representen la vida eterna, la victòria de les persones sobre el martiri. Els arestons de pòrfir representen els esquitxos de sang del martiri de Crist. Les set invocacions a Déu de l’Apocalipsi que es llegeixen el dia de Tots Sants són Lloança, Glòria, Saviesa, Acció de Gràcies, Honor, Poder i Força, situades als finestrals de la sagristia que donen al carrer.

Amén de l'Apocalpsi

A l’espigó central del terminal hi ha la inscripció Amén; és l’Amén de l’Apocalipsi. I als altres dos espigons, hi ha quatre medallons amb el veremador, prefiguració de Crist (Isaïes), i l’Anyell, símbol del martiri de Crist. L’anyell està representat amb les potes lligades, l’instant abans del seu sacrifici; el veremador, mitjançant les mans collint i abocant el raïm. Sota el pinacle, s’hi representarà la vinya (raïms i pàmpols), que simbolitzaran el poble de Déu, l’Església, reunits per celebrar l’Eucaristia. El terminal de la cúpula està rematat per la corona de la vida, símbol de resurrecció, la que reben els màrtirs com a triomf sobre el martiri i sacrifici.

Article publicat a la revista "Temple" que edita la Basílica de la Sagrada Família.

Territori
Institucions

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.