Pasar al contenido principal
Catalunya Religió

(Fundació Pere Tarrés) Després d’una etapa lectiva de més d’un centenar d’hores i de gairebé dues-centes més de pràctiques, uns 900 joves han obtingut el títol de monitors i directors de lleure infantil i juvenil de l’Escola de l’Esplai de la Fundació Pere Tarrés, homologat per la Direcció General de Joventut.

Més de 300 joves entre monitors i directors han assistit al lliurament de carnets i diplomes que ha tingut lloc avui dijous 29 de juny als jardins del Palau Reial de Pedralbes de Barcelona. L’acte ha comptat amb la presència de Dolors Bassa i Coll, consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Marta Vilalta, directora general de Joventut), Josep Oriol Pujol i Humet, director general de la Fundació Pere Tarrés i Rafael Ruiz de Gauna, director de Relacions Institucionals, Formació i Consultoria de la Fundació Pere Tarrés. La resta d’educadors participen aquests dies en les activitats de lleure estiuenc.

“El que feu és transmetre valors, de forma individual i col·lectiva, sou una eina de transformació social” ha afirmat Dolors Basa, consellera de Treball, Afers Socials i Famílies als joves monitors i directors presents a l’acte de lliurament de diplomes. La Consellera ha lliurat el carnet de director a Javier Crespo Collado que ha parlat sobre la formació en el lleure. El director general de la Fundació Pere Tarrés, Josep Oriol Pujol i Humet, per la seva banda, ha lliurat el carnet de monitora a Júlia Florences Corominas, que ha afirmat “crec en l’educació en el lleure com una arma per transformar el món”.

L’acte ha estat conduit i amenitzat pel grup musical “La Tresca i la Verdesca”, que amb la seva actuació han posat punt i final a l’acte de lliurament de diplomes i carnets de directors i monitors.

La formació de monitors i directors, una prioritat

La formació i capacitació dels monitors i directors que eduquen i atenen als infants i joves en el seus moments de lleure ha estat sempre una prioritat per la Fundació Pere Tarrés. De fet, l’Escola de l’Esplai de la Fundació Pere Tarrés és la primera escola de Catalunya dedicada a la formació en el lleure educatiu. L’Escola de l’Esplai va formar a 2.798 alumnes en cursos de monitors i directors d’activitats de lleure durant l’any 2016. A més, l’Escola de l’Esplai va ser la primera de l’Estat, amb un primer curs per a monitors i responsables organitzat el 1960 en el marc de Càritas. Amb gairebé 60 anys d’experiència, innovació, assessorament i acompanyament als més de 100.000 alumnes que han participat al cursos, l’Escola de l’Esplai se situa com a capdavantera en la titulació de monitors i directors cada any. Per a la Fundació Pere Tarrés, capacitar monitors i monitores és fonamental atès que garanteixen la qualitat educativa i social i el creixement dels infants.

La formació de Monitor en el lleure infantil i juvenil prepara als alumnes per intervenir de manera educativa en activitats de lleure infantil i juvenil, capacitant-los per organitzar, dinamitzar i avaluar activitats en el marc de la programació general d’una organització, per mitjà de l’aplicació de les tècniques específiques d’animació grupal, amb una incidència explícita en l’educació en valors i amb atenció a les mesures bàsiques de seguretat i prevenció de riscos.

Per la seva banda, la formació de Director d’activitats d’educació en el lleure infantil i juvenil és la formació que prepara els alumnes per intervenir en tasques de coordinació d’equips en activitats de lleure infantil i juvenil, així com en la planificació, organització, gestió, dinamització i avaluació de projectes de lleure educatiu adreçats a la infància i la joventut en tots els seus aspectes. A la vegada, els permet representar aquests projectes internament i externament assumint la creació, el control i la dinamització del l’equip de personal monitor.

60 anys de compromís social i educatiu

El lliurament de carnets i diplomes de monitors i directors coincideix amb el 60è. aniversari de l’origen de la Fundació Pere Tarrés, nascuda en el marc de Càritas el 1957. En aquests anys, la Fundació ha esdevingut una entitat que treballa en diversos àmbits relacionats amb l’educació en el lleure i el voluntariat, però que també atén infants i adolescents en risc d’exclusió gestionant serveis socials i socioeducatius.

El moment de culminar la feina feta durant el curs als centres d’esplai

El lliurament de carnets i diplomes coincideix amb l’inici de les més de 450 activitats que la Fundació Pere Tarrés, l’entitat de lleure més gran de Catalunya, ha preparat per més de 20.000 infants i joves juntament amb els seus centres d’esplai federats al Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans. De fet, les més de 350 activitats que realitzaran els esplais són possibles gràcies al treball i compromís de monitors i monitores voluntàries, joves que dediquen una part del seu temps a educar a infants i joves per contribuir en el seu creixement i desenvolupament com a persones.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.