Pasar al contenido principal
Catalunya Religió

(Abadia de Montserrat) El DIM (Diàleg Interreligiós Monàstic) i l’Institut Superior de Ciències Religioses de Barcelona (ISCREB), amb el suport de la Fundació Abadia de Montserrat 2025, organitzen del 4 al 8 de juliol el XII Curs de formació interreligiosa al Monestir de Montserrat. Tot i que està adreçat principalment a monjos i monges compromesos en el diàleg Interreligiós, també és obert a persones interessades en aquesta temàtica. L’impartirà el consultor ambiental Josep Maria Mallarach, i porta per títol Religions i Natura.

El curs Religions i Natura abordarà la relació de les principals tradicions religioses del món amb la natura, en el context dels reptes ecològics que tenim tota la humanitat. Uns reptes que interpel·len a totes les tradicions religioses i espirituals per donar respostes adients i proporcionades, i que, alhora, esperonen les principals organitzacions ecologistes i conservacionistes a cercar aliances amb les organitzacions religioses.

De cada religió s’examinaran els aspectes cosmològics, ètics i morals essencials que configuren la relació amb la natura, així com les propostes i respostes contemporànies. Hi seran tractades les tradicions indígenes boreals i tropicals, l’hinduisme, el taoisme, el budisme, el judaisme, el cristianisme i l’islam. Dins del cristianisme se centrarà en l’aportació de les esglésies orientals, l’acció del Patriarca Bartomeu I, les experiències de les bones pràctiques desenvolupades per les comunitats monàstiques, i l’encíclica Laudato sì.

El curs clourà amb una síntesi del patrimoni compartit: una visió espiritual de la natura, posseïdora de valors intrínsecs, i uns preceptes per viure-hi en harmonia, de manera virtuosa, preceptes que en el context dels països rics i tecnològicament desenvolupats com el nostre, s’haurien de formular en clau de conversió ecològica.

Josep M. Mallarach és llicenciat en Geologia per la UAB, màster en Ciències Ambientals per la Universitat d’Indiana (EUA), i doctor en Biologia per la U. de Navarra. La seva tesi doctoral va explorar com la integració dels valors culturals i espirituals millora l’efectivitat dels espais naturals protegits d’Europa. Des del 2003 ha dedicat una part creixent del seu treball als espais naturals sants o sagrats, amb aproximacions integrals a la conservació del patrimoni natural, cultural i espiritual, motiu pel qual col·labora regularment amb representants de les principals tradicions religioses i espirituals del món. Informació i inscripcions, a través de la Fundació Abadia de Montserrat.

Temàtica
Institucions

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.