Pasar al contenido principal
Catalunya Religió

(CR) "El cristianisme en els relats mediàtics. Necessita l’Església un canvi d’estratègia?". Aquest és el tema del XIX Simposi de la Fundació Claret que es farà a Barcelona el proper dissabte 27 de maig. El Simposi es planteja com es perceben des l’Església els relats sobre el cristianisme que generen avui els mitjans de comunicació i quina visió tenen els mitjans del cristianisme. Una reflexió que es proposa ser crítica, autocrítica i, sobretot, obrir perspectives.

En el simposi i intervindran el periodista Rafael de Ribot i el catedràtic d’història del pensament contemporani a la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna Miquel Tresserras. També hi haurà una taula rodona amb tres periodistes, Paco Niebla, cap de la secció de Societat de l'Agència Efe a Catalunya, Pepa Masó, directora adjunta d’informació general a El Punt Avui i Llúcia Oliva, periodista de televisió, directora del documental “Santuaris de l’antifranquisme”. La taula estarà moderada pel periodista i director d'Animaset Media i Comunicació Jordi Roigé.

Subratllar el més polèmic i escandalós de l’Església

El simposi parteix del que en l’àmbit de la comunicació se sol parlar de “relat” per referir-se a la lògica del discurs que un periodista, un mitjà o un col·lectiu vol comunicar respecte a un fet, una institució, etc. Va més enllà de la mera informació: sol ser una interpretació construïda a partir de la tria d’alguns aspectes de la realitat. La finalitat del “relat” és generar, per la seva eficàcia i credibilitat, una determinada opinió o convicció.

Sobre el cristianisme i l’Església corren diversos relats als mitjans que en transmeten una determinada imatge, amb més o menys intencionalitat. En general solen ser força crítics, ja que tendeixen a subratllar el més polèmic i escandalós de l’Església (més que del cristianisme) i a associar-la amb posicions ètiques i polítiques retrògrades, de dretes o fins integristes.

Fins i tot es poden trobar relats clarament “militants”, que obeeixen a una estratègia d’esborrar l’Església i el cristianisme de l’espai públic…I també “no-relats”, és a dir, silencis clamorosos respecte d’esdeveniments, persones, iniciatives sorgides de la fe cristiana, objectivament importants, que se silencien.

Compromís versus Església

També relats que destaquen la força de compromís del cristianisme i entitats d’Església, especialment envers els més pobres i desfavorits: Casaldàliga, Òscar Romero, Papa Francesc, Càritas, Justícia i Pau… Però se sol tendir, perquè no sembli que s’està a favor de l’Església, a desvincular aquestes persones i institucions de la mateixa Església o del cristianisme, mostrant-los en contraposició a l’Església oficial o jeràrquica, que els margina o condemna, o silenciant la seva clara identitat i motivació cristiana.

Segons el plantejament dels convocants del Simposi, el problema és que en general els cristians i l’Església no es troben gaire còmodes amb la majoria d’aquests relats, perquè pensem que distorsionen força la realitat.

Relats alternatius

Té raó l’Església en considerar negatius la majoria de relats sobre ella mateixa o en general sobre el cristianisme? Què en pensen els comunicadors que s’ho miren des de fora de l’Església? Quina part de responsabilitat té la mateixa Església en aquesta visió del cristianisme? Es mostra en condicions de crear relats alternatius? Arriben aquests relats a l’opinió pública amb prou credibilitat i eficàcia? Necessita l’Església un canvi d’estratègia?

La Fundació Claret vol ajudar a plantejar i respondre aquestes preguntes amb aquest simposi, afavorint un diàleg entre perspectives diferents, que ajudi a fer crítica i autocrítica i a plantejar noves perspectives.

El Simposi es farà dissabte 27 de maig de 2017 al matí a la Sala Pere Casaldàliga de la Llibreria Claret de Barcelona. Cal inscriure's prèviament.

Entre altres temes, els darrers simposis han tractat de religió i política, de l'aplicacio del Concili Tarraconense, del futur d'Europa, de l'aportació dels cristians durant la crisi econòmica, o de la credibilitat del cristianisme.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.