Pasar al contenido principal

REGINA COELI

Plaça Sant Pere
Diumenge, 7 de maig 2017

Estimats germans i germanes, bon dia!

A l’Evangeli d’aquest diumenge (cfr. Jn 10, 1-10), dit “el diumenge del bon pastor”, Jesús es presenta amb dues imatges que es completen l’una a l’altra. La imatge del pastor i la imatge de la porta de la pleta. El ramat, que som tots nosaltres, té com a habitacle una pleta que serveix de refugi, on les ovelles s'estan i reposen després de les fatigues del camí. I la pleta té un recinte amb una porta, on hi ha un guardià. Al ramat s’hi acosten diverses persones: hi ha qui entra al recinte passant per la porta i qui «hi salta per un altre indret» (v. 1). El primer és el pastor, el segon un estrany, que no estima les ovelles; vol entrar per altres interessos. Jesús s’identifica amb el primer i manifesta una relació de familiaritat amb les ovelles, expressada a través de la veu, amb la qual les crida, i que elles reconeixen i segueixen (cfr. v. 3). Ell les crida per conduir-les fora, a les pastures herboses on troben bon nodriment.

La segona imatge amb què Jesús es presenta és la de la «porta de les ovelles» (v. 7). De fet, diu: «Jo sóc la porta: si un entra a través de mi, serà salvat» (v. 9), és a dir, tindrà la vida i la tindrà en abundància (cfr. v. 10). Crist, Bon Pastor, ha esdevingut la porta de la salvació de la humanitat, perquè ha ofert la vida per les seves ovelles.

Jesús, pastor bo i porta de les ovelles, és un cap l’autoritat del qual es manifesta en el servei, un cap que per manar dóna la vida i no demana a altres sacrificar-la. D’un cap així un se’n pot fiar, com les ovelles que escolten la veu del seu pastor perquè saben que amb ell es va a pastures bones i abundants. N’hi ha prou amb un senyal, un reclam, i elles segueixen, obeeixen, s’encaminen guiades per la veu d’aquell que senten com a presència amiga, forta i dolça al mateix temps, que mostra el camí, protegeix, consola i guareix.

Així és Crist per nosaltres. Hi ha una dimensió de l’experiència cristiana que potser deixem una mica a l’ombra: la dimensió espiritual i afectiva. El sentir-nos lligats per un vincle especial al Senyor, com les ovelles al seu pastor. A vegades racionalitzem massa la fe i arrisquem perdre la percepció del timbre d’aquella veu, de la veu de Jesús bon pastor, que estimula i fascina. Com els ha passat als dos deixebles d’Emmaús, a qui se’ls abrusava el cor mentre el Ressuscitat parlava al llarg del camí. És la meravellosa experiència de sentir-se estimats per Jesús. Feu-vos la pregunta: “Jo em sento estimat per Jesús? Jo em sento estimat per Jesús?”. Per Ell no som mai uns estranys, sinó amics i germans. I tot i així no és sempre fàcil distingir la veu del pastor bo. Estigueu atents. Hi ha sempre el risc de ser distrets pel fragor de tantes altres veus. Avui estem convidats a no deixar-nos distreure per les falses savieses d’aquest món, sinó a seguir a Jesús, el Ressuscitat, com a única guia segura que dóna sentit a la nostra vida.

En aquesta Jornada Mundial de pregària per les vocacions –en particular per les vocacions sacerdotals, perquè el Senyor ens enviï bons pastors– invoquem a la Verge Maria: que Ella acompanyi els deu nous sacerdots que he ordenat fa poc. He demanat a quatre d’ells de la diòcesi de Roma sortir per donar la benedicció amb mi. Que la Mare de Déu sostingui amb la seva ajuda tots aquells que són per Ell cridats, per tal que siguin decidits i generosos en el seguir la seva veu.

Després del Regina Coeli:

Estimats germans i germanes,

Ahir, a Girona, a Espanya, van ser proclamats Beats Antonio Arribas Hortigüela i sis companys, religiosos de la Congregació dels Missioners del Sagrat Cor. Aquests fidels i herois deixebles de Jesús van ser morts en odi a la fe en un temps de persecució religiosa. Que el seu martiri, acceptat per amor de Déu i per fidelitat a la seva vocació, susciti a l’Església el desig de testimoniar amb força l’Evangeli de la caritat.

Us saludo a tots vosaltres, fidels romans i pelegrins, en particular els provinents de Varsòvia, Aalen (Alemanya), Liebenau (Àustria), de Chennai (Índia) i de Texas, com també ensenyants i alumnes del “Corderius College” d’Amersfoort (Països Baixos).

Saludo a l’Associació “Meter”, que des de fa més de vint anys fa front a tota forma d’abús als menors. Gràcies, moltes gràcies pel vostre compromís en l’Església i en la societat, i seguiu endavant amb valentia!

Saludo als participants a la reunió nacional de l’Arma dels Carabinieri, la delegació del Sindicato Autonomo di Polizia, els fidels de Pomezia i Palestrina, l’Associazione Santo Sepolcro de Foligno, la Filarmonica Valsoldese i els nois de Modica. [La Filarmonica Valsoldese toca i el Papa afegeix: “Bons!”]

Demà dirigirem la Súplica a la Mare de Déu del Rosari de Pompeia; aquest mes de maig preguem el Rosari en particular per la pau. Si us plau: preguem el Rosari per la pau, com va demanar la Verge a Fàtima, on aniré en pelegrinatge d’aquí a pocs dies, amb motiu del centenari de la primera aparició.

A tots desitjo un bon diumenge. I si us plau no us oblideu de pregar per mi. Bon dinar i a reveure!

Traducció per Ignasi Segura Renau

Territori

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.