Pasar al contenido principal
Catalunya Religió

Saber más

Arxius adjunts

(Justícia i Pau) Aquest dimecres el Congrés de Colòmbia va ratificar el segon acord de pau entre el Govern i les FARC que van signar la setmana passada. D'aquesta manera està acabant el procés necessari per implementar els acords després de 52 anys de guerra. Per aquesta raó, la Taula Catalana per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia, de la qual Justícia i Pau forma part, i altres entitats catalanes per la pau a Colòmbia han signat aquest comunicat. Podeu llegir-lo a continuació:

Comunicat públic de Catalunya de suport al procés de pau a Colòmbia

A finals de setembre d'aquest any, Catalunya va celebrar la signatura de l'Acord Final de Pau entre el Govern de Colòmbia i les Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia -FARC-EP. Institucions i societat civil catalanes vam commemorar amb diferents actes institucionals i festius la signatura d'aquest acord que posa fi a més de 50 anys de guerra.

Dos mesos després la situació a Colòmbia continua sent delicada: un nou acord acaba de ser ratificat pel Congrés de la República. Des de Catalunya saludem aquest nou acord i instem a implementar-lo de manera immediata per tal de garantir la continuïtat del procés de pau i un cessament definitiu al foc. Senyalem la importància de mantenir a l'acord l'enfocament de gènere i el capítol ètnic.

De la mateixa manera, demanem que s'instal·li una mesa pública de negociacions entre el Govern colombià i l'Exèrcit d'Alliberament Nacional -ELN, mesa que havia estat anunciada per al passat 27 d'octubre. Encoratgem les parts a trobar un ràpid acord que permeti avançar cap a una pau completa.

Ens preocupa també la situació d'alt risc de líders i lideresses socials, sindicals, defensors i defensores de drets humans i de les comunitats més afectades pel conflicte. En els últims dies, 5 líders camperols i membres del Moviment Marcha Patriótica han estat assassinats i 7 més han patit atemptats contra les seves vides. Dos d'aquests líders assassinats eren membres d'associacions camperoles que acompanyen organitzacions catalanes.

Subratllem la necessitat de garantir la protecció d'activistes socials i polítics i les persones defensores dels drets humans. Només durant aquest any 2016 s'han produït almenys 70 assassinats, 279 amenaces i 28 atemptats contra líders socials i defensors de drets humans, agressions perpetrades majoritàriament per grups paramilitars. És urgent que s'implementin les mesures previstes en l'Acord Final per desmantellar les estructures paramilitars i que entri en funcionament la Comissió Nacional de Garanties de Seguretat.

Des de Catalunya reiterem el nostre compromís d'institucions i entitats socials d'acompanyar la implementació de l'acord de pau i de continuar treballant per la construcció d'una pau a Colòmbia duradora i sostenible, que prioritzi les víctimes i que sigui respectuosa dels drets humans i la justícia social.

La llista de totes les entitats signants de l'acord les trobareu al comunicat d'aquest enllaç.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.