Pasar al contenido principal
Catalunya Religió

(Justícia i Pau) "Aquest procés de pau ha tingut un acompanyament molt ampli de la societat civil, de les organitzacions socials i de moltes comunitats cristianes". És el subratllat que Justícia i Pau Catalunya fa de l'històric acord de pau signat aquest dilluns, 26 de setembre de 2016, entre el govern de Colòmbia i la guerrilla de les Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia (FARC). L'acord ha de ser ratificat en referèndum per tot el poble de Colòmbia el proper 2 d’octubre.

"Justícia i Pau volem expressar la nostra alegria pel fet que en un conflicte tan llarg, dur i complex, prevalguin el diàleg i el compromís". Amb motiu de l'acord, aquesta entitat cristiana ha fet pública una nota de premsa on recorda com la fita és fruit de quatre anys de diàleg difícil i ha de comportar el cessament de la violència, la incorporació a la societat de milers de persones que deixen la lluita armada i l’establiment de la veritat, la justícia i la reparació.

L'entitat recorda també el patiment sofert i el treball realitzat pels companys de la Comissió Intereclesial Justícia i Pau de Colòmbia durant anys, com també moltes altres entitats i col·lectius cristians. Han estat treballant durament al costat de les poblacions més vulnerables, en favor d’una pau al país amb justícia social i oferint un testimoniatge que, en alguns casos, els ha costat la vida. També els bisbes colombians i el papa Francesc han donat un suport ferm i explícit a aquest procés de pau.

Per això consideren important acompanyar des de Catalunya aquest procés i animar a tots els colombians, tants els que viuen en el país com els qui, per diferents motius, són a la diàspora, a donar el seu vot informat i responsable a favor del SÍ en el referèndum.

Justícia i Pau també valora el treball solidari que en aquests últims anys ha fet la Taula Catalana per la pau a Colòmbia, formada per una àmplia representació de la societat civil, en la que participem, i les principals administracions públiques catalanes. La Taula, diuen, haurà de seguir en el seu treball en l’acompanyament fins a la finalització del conflicte armat.

Finalment, creuen que el procés colombià ha de reforçar la convicció que tot conflicte polític pot i ha de trobar vies dialogades per assolir la justícia i la pau.

Llegiu aquí el text íntegre de la nota:

Després de 52 anys de guerra, aquest 26 de setembre de 2016 el govern de Colòmbia i la guerrilla de les Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia (FARC) signen un acord de pau. Aquest acord ha de ser ratificat en referèndum per tot el poble de Colòmbia el proper 2 d’octubre.

Justícia i Pau volem expressar la nostra alegria pel fet que en un conflicte tan llarg, dur i complex, prevalguin el diàleg i el compromís.

Amb aquest acord, començarà el final del darrer gran conflicte de grups armats existent a Amèrica Llatina, iniciat a la dècada dels anys 20 del segle passat per la possessió i despossessió de terres i que ha ocasionat molt patiment i dolor. Totes les famílies a Colòmbia hi estan immerses. A causa d’aquesta guerra hi ha milions de persones colombianes víctimes de desplaçaments forçats; centenars de milers de morts; desenes de milers de desapareguts i n’ha estat afectat un ampli nombre de col·lectius i poblacions, les comunitats camperoles, la població indígena, l’afrocolombiana, etc.

Han estat quatre anys de diàleg difícil des que el 2012 començà a l’Havana la trobada entre delegats del Govern i de les FARC, presidit pel President Juan Manuel Santos, fins a la firma d’aquests acords. Cal tenir present que, en el passat, es varen produir diferents intents per desmilitaritzar altres grups armats i per incorporar també a la vida civil i política a persones i grups que n’havien quedat al marge, però finalment no ho van poder fer, en patir la violència i l’eliminació física.

Per això té tant de valor aquest procés de pau que ara s’inicia, que ha de comportar el cessament de la violència i la incorporació a la societat de milers de persones que deixen la lluita armada. L’esforç que s’ha fet per arribar fins aquí és extraordinari, si tenim en compte no solament la complexitat del conflicte, sinó també que les parts negociadores partien de visions de la societat i de la política enormement diferents i en cert sentit quasi antagòniques.

Aquest treball, liderat per l’actual president colombià que ha fet una aposta ferma per la pau, ha tingut un acompanyament molt ampli de la societat civil, de les organitzacions socials i de moltes comunitats cristianes. En aquests moments és important recordar el patiment sofert i el treball realitzat pels nostres germans de la Comissió Intereclesial Justícia i Pau de Colòmbia durant anys, com també moltes altres entitats i col·lectius cristians. Han estat treballant durament al costat de les poblacions més vulnerables, en favor d’una pau al país amb justícia social i oferint un testimoniatge que, en alguns casos, els ha costat la vida. També els bisbes colombians i el Papa Francesc han donat un suport ferm i explícit a aquest procés de pau i han fet una crida a tots els cristians a sumar-se als esforços per eradicar la violència i caminar cap a la reconciliació en una Colòmbia nova i en pau.

L’acord de pau que s’ha de referendar es basa en 6 punts, i té com a eix central el reconeixement del patiment de totes les víctimes del conflicte, per tal d’acabar amb la impunitat. S’orienta a establir la veritat, la justícia, la reparació i evitar la no repetició dels fets, a partir de mecanismes judicials que permetin la investigació i sanció de les violacions dels drets humans i l’assumpció de responsabilitats. I preveu una cerca específica per trobar totes les persones desaparegudes.

Els acords contenen el cessament de les hostilitats, però també garanties de seguretat contra les organitzacions criminals responsables de massacres i actes contra les persones defensores dels drets humans. Es garanteix la participació política dels qui deixen les armes a través d’un mecanisme de representació mínima en el parlament. Alhora, es proposa una reforma rural integral per millorar les condicions de benestar de la població rural i per trobar una solució al problema del cultiu, la producció i la comercialització de drogues il·lícites. Per la correcta aplicació de l’Acord, es crea la “Comisión de implementación, seguimiento y verificación del Acuerdo Final de Paz y de resolución de diferencias” format per representats de les parts, que vetllarà pel seu desenvolupament.

En definitiva, es tracta d’un acord ambiciós i que exigirà un llarg camí cap a la pau, on segurament no mancaran les dificultats i els moments de tensió. A més, en el camí cap a la finalització del conflicte armat resta pendent encara que s’incorpori a l’acord el denominat ELN- Exèrcit d’Alliberament Nacional.

Per tot això, creiem que és important acompanyar des de Catalunya aquest procés i animar a tots els colombians, tants els que viuen en el país com els qui, per diferents motius, són a la diàspora, a donar el seu vot informat i responsable a favor del SI en el referèndum.

Volem també valorar el treball solidari que en aquests últims anys ha fet la Taula Catalana per la pau a Colòmbia, formada per una àmplia representació de la societat civil (incloent la participació de Justícia i Pau) i les principals administracions públiques catalanes. La Taula haurà de seguir en el seu treball en l’acompanyament fins a la finalització del conflicte armat. També des de Justícia i Pau ens comprometem a continuar fent seguiment d’aquest procés i per tal de contribuir a que els drets humans siguin respectats plenament en aquell país.

Finalment, creiem que el procés colombià ha de reforçar la convicció que tot conflicte polític pot i ha de trobar vies dialogades per assolir la justícia i la pau.

Justícia i Pau de Catalunya
Barcelona, 26 de setembre de 2016

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.