Pasar al contenido principal

El papa Francesc segueix promovent amb decisió i velocitat la reforma de la Cúria. La vol més dinàmica, transparent simplificada, coordinada i exemplar, sense clericalisme ni vicis curials.

Després de reformar a fons els organismes dedicats a l’economia i les finances, a fi de dotar-los de major control i transparència, i després de reorganitzar els mitjans de comunicació de la Santa Seu, ara ha començat a reordenar els consells pontificis. Aquest mes d’agost s’han anunciat dues reformes importants.

Primer, la creació d’un nou dicasteri per als Laics, Família i Vida, fruit de la fusió dels antics consells de Laics i de la Família, que ha començat a treballar l’1 de setembre.

Segon, la creació d’un nou dicasteri per al Servei al Desenvolupament Humà Integral, que fusiona quatre Consells: Justícia i Pau, Cor Unum, Pastoral de Migrants i Itinerants i Agents de Salut. Aquest dicasteri començarà funcionar el proper 1 de gener i serà presidit pel cardenal P.K. Turkson, home de confiança del Papa, actual president dels Consells Justícia i Pau i Cor Unum.

Aquest nou organisme em sembla de gran rellevància en relació als trets i missatges fonamentals del pontificat de Francesc. El nou dicasteri integra les tasques dels Consells que desapareixen i tindrà com a tasca la promoció del desenvolupament humà integral a la llum de l’Evangeli i la doctrina social de l’Església.

Això vol dir la promoció de la justícia, la pau, els drets humans, l’atenció a les persones vulnerables i la cura de la creació davant del desastre ecològic. Inclou les qüestions que plantegen la pobresa, les migracions, el tràfic de persones i totes les formes d’esclavitud, els impactes dels conflictes armats, la promoció del desarmament, la tortura i la pena de mort.

Entre les seves tasques, aquest dicasteri (que podrà tenir com a Secretari i sotsecretari a persones laiques) ha de promoure la realització d’estudis sobre aquestes problemàtiques, divulgar i vetllar per l'aplicació de la doctrina social i coordinar i afavorir totes les associacions i organismes catòlics que treballen en el món en favor de la dignitat i els drets de la persona, la justícia i la pau.

Evidentment, es tracta d’una missió molt àmplia, però que té un punt focal molt clar: l’atenció de “la humanitat sofrent”: els pobres, els exclosos, els empresonats, els refugiats, els apàtrides, els desempleats, les víctimes de la violència, els malalts, els afectats per desastres naturals i en definitiva, totes les persones vulnerables o que pateixen qualsevol situació de greu necessitat o injustícia.

Crec que aquest nou dicasteri dotarà de major coherència, coordinació i visibilitat les tasques que desenvolupaven els antics Consells, contribuint a una visió més àmplia i global, enfocada sobre la base de la doctrina social de l’Església, i que englobi les diferents dimensions del treball eclesial: anàlisi, denúncia profètica, oferta de criteris de discerniment, proposta en favor d’un ordre social més just i atenció concreta, material i espiritual a totes les persones necessitades.

Per sobre de tot, el nou dicasteri pot constituir un referent que contribueixi a avançar, tal i com desitja Francesc, cap a una Església, tant universal com local, que sigui veritablement missionera i misericordiosa, “una Església pobra i per als pobres”.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.