Pasar al contenido principal

Homilia del papa Francesc a la casa de Santa Marta. Dimarts 6 de setembre de 2016

Abans de jutjar els altres cal mirar-se al mirall per mirar com estem. Aquesta és l’exhortació realitzada pel papa Francesc a la Missa matutina a Casa Santa Marta; la primera homilia després de la pausa estival. El pontífex ha ressaltat que allò que distingeix el judici de Déu del nostre no és l’omnipotència, sinó la misericòrdia.

El judici pertany només a Déu, és per això, que si no volem ser judicats, tampoc nosaltres hem de judicar els altres. És el que ha fet ressaltat el papa Francesc en la Missa a Casa Santa Marta, centrada en l’Evangeli de dimarts. Tot nosaltres –ha observat– volem que en el Dia del Judici, “el Senyor ens tracti amb benevolència, que el Senyor s’oblidi de les moltes coses lletges que hem fet en la nostra vida”.

Jesús ens diu hipòcrites quan jutgem els altres

Per això, si “tu jutges contínuament els altres –ha advertit– amb la mateixa mesura tu seràs jutjat”. El Senyor –ha continuat– ens crida a mirar-nos al mirall:

“Mira’t al mirall no per maquillar-te, perquè no es vegin les arrugues. No, no, no... aquest no és el consell! Mira’t al mirall per mirar com ets. “Per què mirar la palla que està en l’ull del teu germà i no veure la travessa que està en el teu ull?“ O com li diries al teu germà "deixa’m que et tregui la palla del teu ull, mentre que en el teu hi ha una travessa?" I com ens qualifica el Senyor quan fem això? Només una paraula: Hipòcrita, treu primer la travessa del teu ull i aleshores veuràs bé per poder treure la palla de l’ull del teu germà!

Pregar pels altres, en lloc de jutjar-los

Aquí el Senyor –ha dit el papa– “s’enfada una mica”, ens crida “hipòcrites” quan ens posem en el lloc de Déu”. Això –ha afegit– és el que va fer la serp: va convèncer a Adam i Eva quan els va dir: “Si vosaltres mengeu això, sereu com Ell”. I ells –afegeix Francesc– volien posar-se en el lloc de Déu”:

“Es per això que jutjar és lleig. El judici només per a Déu, només per a Ell! A nosaltres l’amor, la comprensió, pregar pels altres quan veiem coses que no són bones, però també dir-los: “Escolta, jo veig això, potser...” Però mai jutjar. Mai. Aquesta és la hipocresia, si nosaltres jutgem”.

Al nostre judici li manca la misericòrdia, només Déu pot jutjar

Quan jutgem –ha afegit Francesc– “ens posem en el lloc de Déu”, però “el nostre judici és un judici pobre”, mai “pot ser un judici verdader”. I per què el nostre no pot ser com el de Déu? –es pregunta Francesc– Per què Déu és omnipotent i nosaltres no? No; ha sigut la resposta de Francesc, perquè al nostre judici li manca la misericòrdia. I quan Déu jutja, jutja amb misericòrdia”:

“Pensem avui en el que el Senyor ens diu: no jutjar, per no ser jutjats; la mesura, la forma, la mesura amb la que jutgem serà la mateixa que utilitzarà amb nosaltres; i, mirem-nos al mirall abans de jutjar”. Però aquesta fa això,... aquell fa allò altre...” Però espera un moment...” em miro al mirall i després penso. Del contrari seré un hipòcrita, perquè em poso en el lloc de Déu i, a més a més, el meu judici és un judici pobre; li manca quelcom molt important que si té el judici de Déu: li manca la misericòrdia. Que el Senyor ens faci entendre bé aquestes coses”.

Traducció: Paloma Llorente –Catalunya Religió

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.