Pasar al contenido principal
Catalunya Religió

(Abadia de Montserrat) La Litúrgia de les Hores, anomenada també Ofici Diví, té com a base fonamental la pregària dels salms. Es podria dir que, dins la Bíblia, els salms són com el manual que Déu ha donat al seu poble. Reflecteixen la fe, la confiança, la súplica del creient en totes les circumstàncies humanes: dolor, persecució, injustícia, malaltia, foscor espiritual, mort... I hi queden reflectits tots els sentiments que hi pot haver en el cor humà: acció de gràcies, lloança, amor, por, angoixa, confiança, pecat..., fins i tot el desig de venjança. Ara bé, per a la nostra mentalitat, hi ha algun salm que no és fàcil de pregar sense una comprensió adequada del text. Cal entrar-hi pacientment.

D’ànima a ànima és el títol del llibre del pare Daniel Codina, monjo de Montserrat, en el qual proposa petites ajudes per pregar amb els salms de Laudes i Vespres. Les breus introduccions per a pregar amb els salms de laudes i vespres que proposa el pare Daniel van “d’ànima a ànima”. I això, a diversos nivells: de l’ànima del salmista que va compondre els salms i els càntics a l’ànima del qui els prega.

També es pot aplicar allò d’ànima a ànima a la relació íntima que s’estableix entre l’ànima de Jesucrist i la pròpia ànima, “el nostre jo més profund, a través de la pregària dels salms; i, encara, hi podem veure l’ànima de l’Església que en la litúrgia penetra l’ànima de l’orant per ajudar-lo a adquirir els mateixos sentiments de Crist”, com afirma el pare abat Josep Maria Soler en el pròleg del llibre.

“Els salms són com un mirall de la vida: un s’hi pot veure, hi pot quedar reflectit, perquè les angoixes i les esperances de què parlen són les de cadascú, però també la fe i la lloança i l’amor de Déu”, afegeix el pare Daniel Codina.

D’ànima a ànima. Pregar amb els salms de Laudes i Vespres, del pare Daniel Codina, està inclòs dins la col·lecció Saurí de Publicacions de l’Abadia de Montserrat.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.