Pasar al contenido principal

El passat 20 de juny, va morir la nostra companya i amiga Pepa Ballada Serra (1921-2016), membre destacada de Justícia i Pau de fa més de trenta anys.

Nascuda a Sant Celoni, l’any 1921, però resident a Barcelona, va entrar en contacte amb Justícia i Pau en els anys 80. La seva primera implicació va ser la responsabilitat d’impulsar i gestionar l’Arxiu de Documentació de l’entitat. El 1989 va iniciar, juntament amb altres companys preocupats per la pobresa i l’exclusió social, la Comissió de “Quart Món” de Justícia i Pau, dedicada durant més de vint anys a sensibilitzar socialment i a denunciar aquesta problemàtica. Els seus coneixements sobre aquesta realitat (fonamentats en el contacte directe, doncs escoltava activament qualsevol persona que li demanés ajuda), la seva generositat, la seva empenta i el seu inconformisme la van convertir aviat en un dels motors de la Comissió. Va treballar incansablement en l’organització de les trobades convocades per Justícia i Pau amb entitats del mateix camp i amb grups polítics anomenades “Parlaments de la Fraternitat”, així com en molt diverses campanyes, exposicions i manifestacions, com també anualment en les “Jornades de Quart Món de Justícia i Pau”.

El 1998 va ser cofundadora, amb en Sebastià Benet, de la Plataforma pel Dret a un Habitatge Digne, iniciada per Justícia i Pau i altres organitzacions (Caritas, UGT, CCOO, OCUC i FAVB) preocupades pel problema de l’habitatge al nostre país. La Plataforma, encara avui activa, ha treballat des d’aleshores per tal d’evitar els desnonaments per manca de pagament del lloguer i aconseguir un habitatge social per les persones desnonades o en risc d’exclusió residencial.

La Pepa Ballada va ser des de l’inici una de les representants de Justícia i Pau en la Plataforma, des d’on es van realitzar múltiples accions d’incidència política davant l’Ajuntament de Barcelona, el Patronat Municipal de l’Habitatge, la Generalitat i el Parlament de Catalunya, en el qual la Pepa va fer una abrandada intervenció oral durant una compareixença que va ser molt celebrada i recordada.

Persona de gran caràcter, lluitadora incansable, va desenvolupar una gran activitat des de la Plataforma fins gairebé els 90 anys d’edat, viscuda sempre amb gran apassionament. La Pepa ha pogut veure un dels fruits del treball d’aquests anys, la recent constitució a instàncies de la Plataforma i altres entitats, del Fons d’habitatge de Lloguer destinat a polítiques socials.

Els companys de Justícia i Pau que més la van tractar subratllen la seva autèntica preocupació per les persones en situació precària, a les quals s'apropava, escoltava i ajudava amb recursos propis, així com el seu treball constant per fer arribar a les administracions les mancances de tota mena de la nostra societat. Recorden bé la seva fe viscuda en profunditat, dia a dia, amb la meditació, la lectura i la pregària. I destaquen també el seu gran amor a la seva terra i la seva llengua.

El passat mes de gener, durant el sopar anual dels amics de Justícia i Pau, la Pepa Ballada va rebre el reconeixement de l’entitat per la seva llarga activitat solidària.

Des de Justícia i Pau volem expressar el nostre agraïment i admiració per la seva immensa tasca, que sempre ha estat i serà un referent per nosaltres.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.