Pasar al contenido principal
Catalunya Religió

(CR) El Consorci d’Educació de Barcelona ha resolt que l’actuació dels Maristes va ser correcta en el cas d’abusos sexuals dels quals s'acusa el professor Joaquim Benítez en el centre Maristes Sants-Les Corts. Per tant, segons aquesta resolució, no procedeix retirar el concert, com demanava l’Ajuntament de Barcelona. El Consorci és un ens format per la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Barcelona i és l'autoritat educativa en el territori municipal de la capital catalana. En l'informe de la inspecció educativa també s'exculpa els maristes de no notificar els fets, com marcava el protocol del Síndic de Greuges del 2006.

Aquest dimecres es va conèixer aquest informe de la inspecció del Consorci, tot i que està datat el 15 de març, dies en els que encara estava plenament vigent el soroll mediàtic contra l'actuació dels maristes. Pocs dies després que es tanqués internament aquest informe, el Plenari de l'Ajuntament va aprovar una resolució contra l'actuació dels Maristes i el govern municipal va demanar la retirada del concert educatiu del centre. També el Síndic de Greuges, Rafael Ribó, va acusar públicament als maristes de no haver complert amb el protocol.

L'informe del març que s'ha conegut ara dóna la raó al que sempre havien defensat el maristes. Considera que el col·legi no va incomplir cap protocol de comunicació en cas d’abusos sexuals i els exculpa per tres motius. Per desconèixer un protocol establert pel Síndic de Greuges el 2006, ja que no era obligatori; per no haver notificat el cas al Departament d’Ensenyament, perquè tampoc no era obligatori i no s'havia posat en coneixement dels centres concerts aquest procediment. I per no haver notificat els fets a la Direcció General d’Atenció a la Infància i a l’Adolescència (DGAIA), ja que considera que el menor afectat no estava desemparat. En realitat, van ser els mateixos pares els qui van denunciar els presumptes abusos a l'escola i van ser els Maristes els primers en denunciar Benítez per abusos sexuals a la Fiscalia de Menors l’any 2011.

No a la revocació del concert

Des del Consorci s'ha valorat el cas Benítez, i l'actuació de l'escola el 2011 i el 2013, i el cas un d’un monitor de menjador que va ser cessat immediatament després del testimoni d'uns alumnes el desembre del 2015, abans que es fessin públics els casos denunciats recentment.

En el 2011 es destaca que la família no va voler denunciar ni fer públic el cas i que el centre va activar el seu propi protocol en desconèixer el del Síndic del 2006. “El document per a l’organització i funcionament dels centres de titularitat privada d’educació secundària del 2011 no hi fa referència”, assegura el Consorci. I dóna per bo que no es comuniqués tampoc a l’Ampa ni al Consell Escolar per preservar la intimitat de l’alumne. Si que en aquell moment la direcció dels Maristes va decidir informar al claustre de professors del centre afectat per prevenir nous casos.

En el cas del 2013, quan Manuel Barbero, pare d'una de les víctimes de Benítez, va dirigir-se de nou a la direcció dels Maristes, segons inspecció el centre va actuar també de manera “correcta”. La víctima ja era major d’edat, i ni l'alumne ni l'agressor estaven en el centre.

L'informe del Consorci assegurar que "de la normativa vigent, es conclou que tant les causes com el procediment per a una possible extinció d'un concert educatiu estan perfectament tipificades en la legislació. Cap de les causes regulades es donen en el cas que ens ocupa i, per tant, no es pot derivar de la normativa ni de tota la informació recollida en aquest informe cap expedient sancionador que comporti la revocació del concert del centre educatiu privat concertat Maristes Sants-Les Corts", indica el Consorci.

Aquest informe no esgota la via judicial però deixa sense recorregut la retirada del concert a les escoles Maristes.

D'altra banda, aquest dijous el Diari Oficial de la Generalitat ha publicat el nou "Protocol d'actuació, prevenció, detecció, notificació, derivació i coordinació de les situacions de maltractament infantil i adolescent en l'àmbit educatiu" de la Generalitat que s'ha hagut de revisar arran dels darrers casos d'abusos en diversos centres públics i privats.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.