Pasar al contenido principal

La cadena televisiva propietat de l’Església espanyola, 13TV, travessa hores baixes. Les protestes per la seva línia editorial creixen, tot convertint-se en un clam. Si inicialment només eren sectors de l’Església catalana i alguna veu aïllada com l’arquebisbe de Tànger qui gosaven a criticar públicament els continguts de la programació de 13TV els darrers mesos s’han alçat moltes altres veus. Per exemple, més de cent capellans de l’arxidiòcesi de Madrid, com va recollir "El Pont del Diable" fa unes setmanes. No es tracta només del tema català.

Aquests darrers dies s’ha conegut una nova opinió molt significativa, que posa el dit a la llaga contra les tertúlies i en general la línia editorial de caire polític de la cadena televisiva, l’escassa audiència i el dèficit econòmic que representa aquesta aventura televisiva. El capellà barceloní Peio Sánchez, doctor en teologia, rector de la Parròquia de Santa Anna de Barcelona ha analitzat amb profunditat 13TV amb unes conclusions demolidores: “marcada ideologia conservadora, amb una visió eclesial tancada, d’un perfil culturalment pobre(...). Es mou directament en l’òrbita política del PP (...). La problemàtica social, la Doctrina Social de la Iglesia, ocupa una part mínima en la programació (...). No és plural des del punt de vista religiós”. En definitiva, conclou, “és una televisió amb un discurs polític tancat que no proposa l’Evangeli”.

A més, inclou una argumentació molt significativa. L'absència d'un projecte cultural de l'Església espanyola, una "desconnexió" amb la cultura que l'imaginari que creen els mitjans de comunicació de la Conferència Espanyola només contribueix a ampliar.

Peio Sánchez, a més de les seves responsabilitats pastorals i parroquials, és una de les veus més autoritzades en el camp audiovisual i del cinema. Impulsor de les Setmanes de Cinema Espiritual, aquest capellà d’origen basc és també el director del Departament de Cinema de l’Arquebisbat de Barcelona i de la Conferència Episcopal Espanyola. No és una opinió qualsevol.

El text és "només" una opinió particular d'un especialista en evangelització a través de la cultura contemporània, no un informe oficial, ni ningú no li ha demanat que ho escrigui. Però és important es que es vagin sumant veus significatives contra el despropòsit que representa avui mantenir aquest projecte ruïnós; econòmicament ruïnós i pastoralment ruïnós. Potser haurà d'acabar passant com amb el final de l'etapa de Jiménez Losantos a la COPE. No va caure fins que els crits van arribar a Roma. I com més veus hi hagi explicant el que està passant, més fàcil és que arribi a les orelles de qui podria redirigir aquest tema si els bisbes espanyols no ho fan.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.