Pasar al contenido principal
Catalunya Religió

(Fundació Pere Tarrés) Les famílies que vulguin inscriure els seus fills i filles a les activitats d'estiu de la Fundació Pere Tarrés ja ho poden fer. Amb el lema 'L’Estiu. Vacances per créixer', la fundació i els seus centres d’esplai federats han preparat més de 400 activitats per tal que infants i joves gaudeixin d’un temps de lleure de qualitat. Es tracta d’una oportunitat única per experimentar valors responent, també, a la necessitat de conciliar la vida familiar i laboral. Gràcies a les activitats, els nens i nenes aprenen a conviure, desenvolupen l’autonomia personal i amplien els seus coneixements.

Com a entitat de lleure més gran de Catalunya, la Fundació Pere Tarrés recomana a les famílies que la tria de les activitats es faci seguint criteris de qualitat i ajustant-se als objectius que s’esperen d’aquesta experiència. En aquest sentit, ha elaborat un decàleg per orientar als pares i mares en aquesta tria.

El moment de culminar la feina feta durant el curs als centres d’esplai

L’inici de les activitats d’estiu també suposa el moment de la culminació de la feina realitzada durant els curs pels centres d’esplai, generalment els dissabtes a la tarda. Durant els mesos d’estiu, els centres d’esplai federats al Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans de la Fundació Pere Tarrés (MCECC) realitzaran més de 300 activitats d’estiu gràcies al suport majoritàriament de monitors i monitores voluntaris, joves que dediquen una part del seu temps a educar a infants i joves per contribuir en el seu creixement i desenvolupament com a persones.

Entre les propostes dels centres d’esplai les colònies són l’activitat més destacada però també es faran casals, campaments i rutes. Unes propostes que s’han preparat amb mesos d’antelació i que posen de manifest el treball en equip d’aquests joves i també la voluntat de consolidar el grup d’esplai com un espai inclusiu.

Principals novetats: colònies per aprendre a cuinar i musicals

Per aquells que vulguin millorar els seves tècniques culinàries i practicar anglès al mateix temps, la Fundació Pere Tarrés organitza del 17 al 23 de juliol les colònies 'Cuina & English' a la casa de colònies de La Ruca (Bages). Adreçades a infants i adolescents de 8 a 14 anys, els participants combinaran tallers de cuina de la Fundació Alicia, que es realitzaran a Món San Benet, per millorar la seva tècnica i aprendre de noves, activitats de lleure i esports d’aventura utilitzant sempre l’anglès com a llengua vehicular.

A banda de les colònies en anglès, les colònies artístiques són una de les propostes que més acceptació té per part dels infants i adolescents. Per aquest motiu, la Fundació Pere Tarrés suma aquest any una nova proposta: les colònies musicals a La Conreria. Del 10 al 17 de juliol i per a infants i adolescents de 8 a 16 anys, en aquestes colònies els participants combinaran la pràctica de diferents estils musicals amb mestres de l’Escola de Músics i l'Escola de Música Juan Pedro Carrero (tots músics professionals) amb activitats de lleure i esports d’aventura.

Per als qui els agradi ballar, del 3 al 10 de juliol La Conreria acollirà les colònies de ball on els participants aprendran diferents coreografies que representaran l’últim dia de colònies davant dels seus familiars.

Del 17 al 30 de juliol serà el torn per les colònies de teatre, també a la casa de colònies de La Conreria, una proposta que s’ha consolidat com una de les que més agraden als seus participants. Adreçada a adolescents entre 10 i 16 anys, en aquestes colònies desenvoluparan el procés de creació d’una obra de teatre des del principi (amb la creació del guió) fins a la representació final davant dels seus familiars. En mig, aprendran a fer el vestuari, els decorats i aprendran tècniques per millorar l’expressió corporal, la modulació de la veu i la improvisació. Tot això combinat amb activitats de lleure i la pràctica d’esports d’aventura.

L’èxit de les colònies d’anglès i esportives

L’estiu és una època immillorable per practicar esports a l’aire lliure, així com per aprendre un altre idioma de manera divertida i lúdica. Entre totes les activitats que cada estiu ofereix la Fundació Pere Tarrés, les colònies de teatre i ball, les esportives i les d’anglès, són les que desperten més interès entre les famílies. En canvi, Menorca en bicicleta iDisseny de videojocs són les que desperten l’interès entre els joves de 13 a 17 anys.

Un any més i gràcies a la gran demanda de l’estiu passat, la Fundació Pere Tarrés ha ampliat la seva oferta de colònies temàtiques que es faran amb l’anglès com a llengua vehicular: esports aquàtics, esports d’aventura i hípica.

Activitats valorades per pares i fills

Segons els resultats de l’enquesta de valoració que la Fundació Pere Tarrés va fer durant l’estiu anterior, el 54,5% dels pares apunta als seus fills i filles a les activitats d’estiu perquè volen que aquests comparteixin les seves vacances amb altres nens i nenes de la seva mateixa edat, el 31,8% perquè als seus fills els agrada passar uns dies fora de casa i només un 13,6% ho fa per temes de conciliació. Aquestes dades demostren la confiança que els pares i mares tenen en els beneficis de l’educació en el lleure per al creixement dels seus fills, valorant especialment la relació amb altres infants de la mateixa edat, l’autonomia i la relació amb la natura. L’equip de monitors/es també ha estat àmpliament valorat en aquestes enquestes.

Diferents alternatives davant la situació econòmica

Difícilment la Fundació Pere Tarrés pot distanciar-se del context de crisi econòmica que ens envolta. Durant l’estiu anterior, es van becar 4.034 infants de famílies amb dificultats socioeconòmiques que van participar en 8.974 activitats de lleure. Una xifra que ha augmentat un 345% en els darrers sis anys. Totes les sol·licituds rebudes l’any passat van poder ser acceptades, atorgant ajuts per un import de 991.646,33 €, gràcies al suport de diverses entitats i institucions i també de les aportacions de la campanya de recaptació de fons de la Fundació Pere Tarrés 'Ajuda’ls a créixer'. La Fundació Pere Tarrés preveu que aquest any la demanda augmentarà i, per això, vol garantir amb aquesta gran campanya que el major nombre d’infants i joves puguin continuar gaudint dels beneficis de l’educació en el lleure.

I és que malgrat les dificultats econòmiques, les activitats de lleure a l’estiu continuen sent un recurs molt important per a les famílies. Tenint en compte que el pressupost familiar per aquestes activitats serà limitat, la Fundació Pere Tarrés ha adaptat la seva proposta amb diverses modalitats (mantenint els preus de l’any anterior, descomptes per a entitats, reduint la durada dels torns de les colònies o dissenyant activitats més econòmiques).

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.