Pasar al contenido principal

(David Jou) De les moltes obres de mossèn Rovira, la que m’influí en un moment més decisiu per a mi fou Fe i cultura al nostre temps (1987). Em va impressionar que la teologia pogués contribuir a examinar amb tanta perspicàcia la cultura i la societat del nostre temps, la nostra actualitat social, i diverses qüestions centrals del pols cultural del nostre país. Em va atreure que això no es fes des d’una Església intemporal i en possessió de totes les seguretats, sinó des d’una Església que, preguntant-se per la cultura, explorava alhora com expressar creativament la fe en el context cultural concret.

Aquell llibre va eixamplar –ja per sempre- la meva visió del dinamisme de la cultura i el dinamisme de la fe, en interacció mútua, potencialment conflictiva però ambiciosament fecunda. Em va fer més conscient de qüestions que han anat esdevenint cada vegada més rellevants per a la meva activitat més o menys cultural.

Crec que, entre d’altres aspectes teològicament més essencials, mossèn Rovira ha contribuït a que un cert nombre de persones vegéssim la teologia no tan sols centrada en aspectes subtilíssims i acadèmics de la visió de Déu, sinó també com un esforç viu, actual i compromès de comprendre una realitat molt àmplia sense negligir Déu com a referència bàsica.

David Jou és físic i poeta. Catedràtic de la UAB.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.