Pasar al contenido principal
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(CR) Dol a l'Escola Pia. L'escolapi Jaume Pallarolas i Caurel ha mort a Los Ángeles aquest 16 de febrer després d’una curta i sobtada malaltia als 71 anys. Va ser provincial de l'Escola Pia de Catalunya durant dotze anys, del 2003 al 2015. Després d'aquesta etapa, fa pocs mesos va marxar a la demarcació que atenen els escolapis catalans a Califòrnia com a viceprovincial. El seu compromís amb els escolapis va començar als 20 anys. Ara començava una nota etapa de dedicació a l'Escola Pia que s'ha vist truncada sobtadament.

Jaume Pallarolas va néixer a Argentona el 27 de juliol de 1944. Des dels nou anys va ser alumne de l’Escola Pia de Mataró i va entrar als escolapis el 1963. Va fer la seva professió solemne com a religiós el 27 d'agost del 1969 i va ser ordenat prevere el 1971. Va exercir el seu ministeri escolapi en diversos llocs com ara Sant Antoni, Balaguer i Olot. Va tenir les responsabilitats d'assistent i d'ecònom de la província fins la seva elecció com a provincial. Els escolapis el van reelegir provincial dues vegades.

En la nota que ha publicat l'Escola Pia, es destaca que el temps en què va ser provincial va continuar un procés d’adaptació de l’Escola Pia de Catalunya als canvis que la societat demanava, impulsant un govern més participatiu per part d’educadors, pares i alumnes. Es van obrir dues noves escoles: Luz Casanova (2008) a Nou Barris-Barcelona i l'altra a Salt (2012) Girona. El procés de renovació escolar que va iniciar Pallarolas es va visualitzar públicament fa pocs dies amb la presentació de Summem, el projecte per transformar els centres dels escolapis a Catalunya.

Pallarolas també va veure les noves necessitats d’atenció social i va consolidar la Fundació Servei Solidari (2003) amb projectes d’atenció a nouvinguts i també a nois i noies de més de 18 anys amb risc d’exclusió social. El 2008 també es va crear Adhara, l’escola d'educadors en el lleure. En els anys del seu mandat també es van potenciar les activitats de grups d'alumnes de caràcter cristià: Mou-te en xarxa i els grups postescolars.

El dia 1 d’abril de 2015, després de 12 anys al capdavant de l'Escola Pia de Catalunya i fidel al compromís amb l’Orde, va marxar a l’altra banda de l’Atlàntic, a Califòrnia, com a viceprovincial.

En una entrevista feta just abans de marxar cap a aquest nou destí, Jaume Pallarolas explicava com va començar la seva relació amb els escolapis i el seu recorregut vital lligat a l’orde. "Em va atreure la manera de fer dels escolapis. Em semblava útil per ajudar a pensar els joves i trobar un sentit a la vida. No volia només dir missa o ser mossèn. Volia treballar amb joves, per ajudar-los a trobar un perquè, el sentit de la vida".

Aquí també podeu veure un vídeo amb una entrevista feta quan va ser reelegit provincial el 2011. Pallarolas creia en una escola amb excel·lència i qualitat, però sobretot en una “escola cristiana per a tothom”, que ensenyi a viure. La seva mort ha coincidit amb el dia que l'Escola Pia de Catalunya rebia la Medalla d’Or de l’Ajuntament de Barcelona en una acte al Saló de Cent.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.