Pasar al contenido principal
Catalunya Religió

(CR) Com s'ha anat explicant en tots els comunicats del Germans Maristes, aquest institut religiós compta des de 2013 amb un protocol d'actuació i prevenció dels abusos a menors. Un protocol intern que afecta a totes les seves obres educatives i socials. Aquest dimecres els maristes han donat més detalls sobre la implantació d'aquest protocol i adjunten una mostra del material didàctic que han preparat per als educadors i famílies.

En la informació recorden que el 2011 l’Institut Marista a nivell mundial va començar a treball un protocol de prevenció i d’actuació contra els abusos sexuals als menors d’edat d'aplicació obligatòria totes les províncies. El 2013 es va aprovar el protocol propi de Catalunya i des de llavors ja s'han format més de 100 persones responsables de les vuit escoles i de les diverses obres socials i institucions educatives maristes: directius, caps d’estudis i càrrecs intermitjos, coordinadors de pastoral, orientadors, responsables de comunitats religioses. El pla d'implantació de protocol preveu la formació més amplia per al professorat, famílies i alumnes finalitzi durant aquest any.

El material que han difós els maristes és el tríptic que acompanya la campanya de promoció d’aquest protocol i forma part dels materials didàctics destinats a qualsevol adult que està en contacte amb els nens i joves dels centres maristes. La campanya es complement amb la web www.maristes.eu/15.

El tríptic porta per lema "Trenca el silenci!" i remarca que la Institució Marista "vol col·laborar amb la família i amb les institucions públiques i privades perquè infants i joves, en cap cas i sense excepció, no siguin maltractats, sinó respectats, educats i estimats". El text informa gràficament de què cal fer en el cas que un infant asseguri que ell o un altre nen està patint abusos, si una família assegura que el seu fill està patint abusos, o si un adult de fora del centre denuncia un cas. Entre altres, es convida a tota la comunitat educativa a "escoltar" i "valorar el coratge de denunciar un cas d'abús" i sempre comunicar el cas als responsables del seguiment que hi ha establert en cada àmbit.

Arran d'aquest protocol hi ha un equip provincial de protecció de la infància que vetlla per la prevenció dels abusos. Aquest és l'equip que va actuar el passat desembre davant d'una denúncia contra un monitor extern que col·laborava al col·legi de Sants Les Corts, un cas que ara està en mans de la justícia després de la denúncia dels maristes.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.