Pasar al contenido principal
Catalunya Religió

Saber más

Arxius adjunts
Documento

(FTC) L’Ateneu Universitari Sant Pacià acull aquest dimecres i dijous el quart i darrer Simposi Internacional sobre el Concili Vaticà II, organitzat per la Facultat de Teologia de Catalunya, que enguany està centrat en l’obra de la Constitució pastoral Gaudium et spes. Precisament, el proper dilluns es compliran cinquanta anys de la seva aprovació.

El Concili, per mitjà d’aquesta Constitució, va voler presentar una Església de diàleg i de servei. D’aquí el títol d’aquest quart simposi: 'L’Església del diàleg i del servei', que comptarà amb uns ponents que parlaran d’una Església de diàleg, d’una Església més pobra i més arrelada en la història humana. Una Església que, tot promovent la pau entre pobles i cultures diverses, ha de presentar i treballar sempre per a la dignitat que té la persona humana en el marc d’un món global, tot incidint per a una economia equitativa i una política de participació al servei de tots.

Amb aquest Simposi Internacional es tanca el cicle de quatre que s’han anat celebrant des de 2012 a la Facultat de Teologia de Catalunya, per tal de commemorar l’esdeveniment conciliar. El 2012 es complia el cinquantè aniversari del Vaticà II i el 8 de desembre d’enguany es compliran 50 anys del seu acabament. D’aquí l’Any de la Misericòrdia, que comença precisament aquest dia i que, entre altres coses, vol mostrar el valor permanent de l’esdeveniment conciliar per a l’Església d’avui.

“En els moments actuals, després de cinquanta anys, estem en condicions de fer una recepció del Concili més serena i fructuosa. El Vaticà II va significar un retorn a les fonts bíbliques i patrístiques, és a dir un retorn a l’evangeli genuí de Jesús; però, al mateix temps, per voluntat explícita dels papes Joan XXIII i Pau VI ―els papes del Concili―, així com dels mateixos pares conciliars, va significar també una presentació de la fe i de la vida cristiana amb un llenguatge adaptat i adient per als homes i dones d’avui. D’aquí el valor i el caràcter permanent de l’obra conciliar”, apunta Joan Planellas, degà de la Facultat de Teologia de Catalunya.

Els simposis organitzats per la FTC durant aquests quatre anys no s’han limitat a recordar el que va dir el Concili, sinó que han intentat analitzar el postconcili, tot inserint l’obra conciliar en el present de l’Església. Sobretot s’han presentat les quatre grans Constitucions Conciliars i la seva incidència per a l’Església actual. Si se sumen les nou ponències del simposi d’enguany, hauran estat un total de 36, al llarg d’aquests quatre anys, que es van publicant a la Revista Catalana de Teologia. Les dues primeres ja estan publicades i la de 2014 sortirà en el proper número.

El programa d'aquesta edició del Simposi Internacional sobre el Concili Vaticà II tindrà lloc a l’Aula Magna del Seminari Conciliar de Barcelona.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.